Video

Hartstilstand tijdens sporten geen uitzondering, bij kinderen wel

15 april 2012 om 23:20
nl
Hoewel sporten leuk en gezond is, sterven per jaar 150 à tweehonderd mensen tijdens of vlak na het sporten aan een acute hartstilstand. Bij kinderen is het volgens een kindercardioloog van Maxima Medisch Centrum in Veldhoven een uitzondering.
Geschreven door

Dat de 14-jarige Pieter de Jong na 10 kilometer hardlopen een hartstilstand kreeg, is volgens kindercardioloog Jörg Heuser ongebruikelijk. Kinderen van deze leeftijd moeten normaal gesproken een afstand van vijf of tien kilometer zonder problemen kunnen uitlopen.
Pieter de Jong was na een eerdere hartstilstand onderzocht in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Hij werd toen volledig gezond verklaard. Volgens kindercardioloog Heuser, die de artsen daar persoonlijk kent, is de jongen goed onderzocht, maar kun je nooit honderd procent zekerheid krijgen.
Eerdere gevallen in BrabantIn Brabant zijn de afgelopen jaren een aantal doden na sportinspanning te betreuren. Een 22-jarige voetballer uit Boxtel overleed in februari 2003 tijdens een wedstrijd. De speler van ODC Boxtel raakte tijdens het duel tegen Sint-Michielsgestel onwel en overleed ter plaatse.
Een jaar later gebeurde het zelfde met voormalig profvoetballer Arno Schaap. De 29-jarige oud-speler van onder meer Helmond Sport zakte tijdens een oefenduel met zijn huidige amateurclub Hilversum in elkaar en overleed aan de gevolgen van een hartstilstand.
HardlopersNaast voetballers zijn er ook een aantal hardlopers die in elkaar zakten na een wedstrijd. Zo overleed in oktober 2008 een 55-jarige deelnemer van de halve marathon van Eindhoven aan een hartstilstand. De man werd na de wedstrijd onwel in de parkeergarage op het Stadhuisplein. Volgens zijn familie was de man een ervaren loper.
In Roosendaal overleed in juli 2010 voormalig commandant Henk van der Vlies van Vliegbasis Eindhoven op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand terwijl hij aan het hardlopen was. Een jaar later viel een dode te betreuren tijdens de Tilburg Ten Miles. De 45-jarige Max Jongergouw uit Tilburg werd getroffen door een hartstilstand op de Heuvelring, net voor de finish.
VoetbalTwee weken later, op 14 september 2011, overleed in Bergen op Zoom een grensrechter op sportpark De Markiezaten. De 46-jarige man overleed aan een hartaanval. Of dat tijdens of na de wedstrijd was, is niet bekend.
Eind 2011 ten slotte overleed SV Deurne-trainer Mark van Sonsbeek op 43-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hij was aan het joggen in zijn woonplaats Keldonk, toen hij onwel werd. Een passerende automobilist probeerde Van Sonsbeek nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.