Ophef over 4 mei-gedicht Helmondse jongen Auke de Leeuw

AMSTERDAM - Het gedicht dat de 15-jarige Auke de Leeuw uit Helmond zou voordragen tijdens de dodenherdenking stuit op veel heftige reacties. Auke schreef een gedicht over zijn oudoom Siebe Dirk die zich aansloot bij de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Auke de Leeuw werd door het comité 4 en 5 mei uitgekozen om zijn gedicht 'Foute Keuze' voor te dragen op de Dam op 4 mei. Hij werd tweede in de gedichtenwedstrijd 'Dichter bij 4 mei' achter Charlotte Fontijne van het Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel.

Verscheurd door oorlog
Het gedicht vertelt het verhaal van de oudoom van Auke en zijn keus om voor de Waffen-SS te dienen. Auke heeft het ook over zijn oma die verscheurd werd door de oorlog. Vier van haar elf kinderen zaten in het verzet, eentje diende aan het Oostfront voor de Waffen-SS.

Volgens Esther Voet, adjunct-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, zou het beter zijn als Auke het gedicht niet voordraagt. "Alle aandacht moet uitgaan naar de slachtoffers en niet naar de daders", aldus Voet. Directeur van het Comité 4 en 5 mei Nine Nooter zegt in NRC Handelsblad dat ze het gedicht van Auke juist moedig vindt.

De 15-jarige Auke de Leeuw wilde woensdag zelf niet reageren. Volgens zijn moeder, wethouder Margreet de Leeuw, is met het Nationaal Comité 4 en 5 mei afgesproken dat alle communicatie via hen loopt.

Foute Keuze
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt
Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven
Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan
Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Auke (15)