Video

Ophef over 4 mei-gedicht Helmondse jongen Auke de Leeuw

24 april 2012 om 19:08
nl
Het gedicht dat de 15-jarige Auke de Leeuw uit Helmond zou voordragen tijdens de dodenherdenking stuit op veel heftige reacties. Auke schreef een gedicht over zijn oudoom Siebe Dirk die zich aansloot bij de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Geschreven door

Auke de Leeuw werd door het comité 4 en 5 mei uitgekozen om zijn gedicht 'Foute Keuze' voor te dragen op de Dam op 4 mei. Hij werd tweede in de gedichtenwedstrijd 'Dichter bij 4 mei' achter Charlotte Fontijne van het Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel.
Verscheurd door oorlogHet gedicht vertelt het verhaal van de oudoom van Auke en zijn keus om voor de Waffen-SS te dienen. Auke heeft het ook over zijn oma die verscheurd werd door de oorlog. Vier van haar elf kinderen zaten in het verzet, eentje diende aan het Oostfront voor de Waffen-SS.
Volgens Esther Voet, adjunct-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, zou het beter zijn als Auke het gedicht niet voordraagt. "Alle aandacht moet uitgaan naar de slachtoffers en niet naar de daders", aldus Voet. Directeur van het Comité 4 en 5 mei Nine Nooter zegt in NRC Handelsblad dat ze het gedicht van Auke juist moedig vindt.
De 15-jarige Auke de Leeuw wilde woensdag zelf niet reageren. Volgens zijn moeder, wethouder Margreet de Leeuw, is met het Nationaal Comité 4 en 5 mei afgesproken dat alle communicatie via hen loopt.
Foute KeuzeMijn naam is Auke Siebe DirkIk ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk SiebeEen jongen die een verkeerde keuze heeft gemaaktKoos voor een verkeerd legerMet verkeerde idealenVluchtte voor de armoedeHoopte op een beter levenGeen weg meer terugAls een keuze is gemaaktAlleen een weg vooruitDie hij niet ontlopen kanVechtend tegen RussenAngst om zelf dood te gaanDenkend aan thuisWaar Dirk z’n toekomst nog beginnen moetZijn moeder is verscheurd door de oorlogMama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zittenEn een vechtend aan het oostfrontAlle elf had ze even liefDirk Siebe kwam nooit meer thuisMijn naam is Auke Siebe DirkIk ben vernoemd naar Dirk SiebeOmdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.
Auke (15)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.