Video

Oranje voetbalt tijdens EK op hybride gras uit Oss

2 mei 2012 om 12:52
nl
Het Nederlands elftal voetbalt dit EK op gras dat ontwikkeld is in Oss. In het stadion van Metalist Charkov ligt hybride gras dat door de Osse tapijtfabrikant gemaakt is. Oranje speelt daar zijn drie groepswedstrijden. Hybride gras is gras dat bestaat uit echte grassprieten en kunstgras.
Geschreven door

"Het mooie van dit hybride gras is, dat je het verschil niet ziet", vertelt Nico Littooij van Desso Sport Systems. Het geheim zit in de bodem. We injecteren twintig miljoen sprietjes kunstgras, naast het gewone groene gras. Dat is totaal veertigduizend kilometer aan garen en dat verstevigt de grasmat enorm."
Eigen uitvindingDesso uit Oss heeft patent op deze techniek. Een eigen uitvinding, die door enorme naaimachines in  een voetbalveld wordt verwerkt. Het is een proces dat wel drie weken duurt. De hybride grasmatten uit Oss zijn eerder al gebruikt tijdens het WK in Zuid-Afrika. En ook op de Olympische Spelen in Londen ligt deze Brabantse uitvinding.
"Maar ook in Brabant liggen onze grasvelden!", zegt Littooij trots. Bij NAC Breda bijvoorbeeld, maar ook bij amateurverenigingen zoals voetbalvereniging Good Luck uit Raamsdonksveer.
Onzichtbaar voor de fans"Een jaar geleden zijn twee hybride grasmatten in Oekraïne geïnstalleerd", vertelt Nico Littooij. "In de stad Donetsk, waar het Franse elftal speelt, en in Kharkiv waar Oranje voetbalt. In beide stadions liggen nu onze grasmatten. Dat maakt ons apetrots, maar we verwachten eigenlijk weinig aandacht voor ons product. De voetballiefhebber ziet het niet. En dat is eigenlijk het grootste compliment", glimlacht Littooij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.