Video

Dilemma voor raad Zundert vanwege nieuw bestemmingsplan

23 juni 2012 om 17:00
nl
De politiek in Zundert worstelt met een probleem. De gemeenteraad moet deze week een besluit nemen over een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Maar een groot deel van de Zundertse politiek woont daar zelf of heeft er een bedrijf.
Geschreven door

De schijn van belangenverstrengeling ligt op de loer. Alledrie de wethouders en elf van de negentien raadsleden wonen zelf in het gebied en kunnen daarom als belanghebbende worden aangemerkt. Vier raadsleden hebben er zelfs een bedrijf.
Bewust van het probleemCDA-raadslid Piet Hendricks, aardbeienteler in het gebied, zegt zich er bewust van te zijn dat iedereen meekijkt bij de besluitvorming rond het bestemmingsplan: "We zullen het goede voorbeeld moeten geven."
Piet Daamen, fractievoorzitter van Agrarisch Belang in de raad en in het dagelijks leven boomkweker, zegt dat de raad 'niet te krampachtig moet zijn' rond deze kwestie. Zijn fractie zal met een verklaring komen aan het begin van de raadsvergadering.
Belangenverstrengeling moet vermeden wordenDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een handreiking opgesteld voor politieke ambtsdragers. Daarin staat dat niet alleen feitelijke belangenverstrengeling moeten worden vermeden, maar ook de schijn ervan. Een woordvoerder van de VNG zegt desgevraagd niet op individuele kwesties in te gaan zoals die in Zundert.
Volgens universitair hoofddocent Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg lopen lokale politici al snel het gevaar te moeten beslissen over kwesties waar ze belanghebbende zijn. Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat raadsleden in een dergelijk geval wel aan de beraadslagingen mee doen, maar zich van stemming onthouden.
Burgemeester Leny Poppe-de Looff zegt dat de negentien raadsleden uiteindelijk democratisch gekozen zijn en zich dus uit mogen spreken over het bestemmingsplan. Zij hoopt dat er de besluitvorming uiteindelijk unaniem zal zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.