Onderzoek naar verdachten van mensenhandel aan Baekelandplein Eindhoven duurt nog twee maanden

28 juni 2012 om 16:38
nl
Justitie heeft nog zeker twee maanden nodig voor onderzoek in de zaak van mensenhandel en witwaspraktijken aan het Baekelandplein in Eindhoven. In maart was er een grote inval bij de prostitutieboulevard.
Geschreven door

In de zaak van mensenhandel aan het Baekelandplein zitten nog twee verdachten in voorlopige hechtenis. Vrijdag bleek in de proformazitting voor de rechtbank in Den Bosch dat de Hongaarse en Bulgaarse mannen ervan verdacht worden één of meer vrouwen gedwongen hebben in de prostitutie te werken.
In beide gevallen verklaren de slachtoffers dat zij vrijwillig achter het raam staan en de vriendin zijn van de verdachte. De Bulgaarse verdachte wilde zelfs zijn vriendin tijdens de proformazitting laten verklaren dat zij van elkaar houden. Ook haar voorkomen zou de rechtbank ervan moeten overtuigen dat zij een normale relatie hebben.
'Uitgebuite vrouwen vaak Roma-zigeuners'Officier van justitie Mariska Wijnbelt is speciaal belast met mensenhandel. Volgens haar is een groot deel van de uitgebuite jonge vrouwen afkomstig uit Roma-gemeenschappen uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije. De vrouwen hebben sowieso een moelijk leven. Als zigeuners worden ze gediscrimineerd en binnen hun familie staan de vrouwen ook nog eens onderaan de rangorde. Daar komt nog bij dat ze niet of weinig naar school zijn geweest.
Eenmaal in Nederland hebben ze naast een pooier van wie ze afhankelijk zijn, geen enkel houvast: geen familie, geen onderkomen en ze spreken de taal niet. Volgens Wijnbelt zullen ze bovendien niet snel hulp zoeken bij gemeente of politie omdat zij opgegroeid zijn met de wetenschap dat autoriteiten niet te vertrouwen zijn.
Zaken mensenhandel in september verderBeide verdachten blijven tegen hun wens in ook nu in voorlopige hechtenis. In september gaan de zaken waarschijnlijk verder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.