Video

Eigenaar slachthuis Cooymans Vlees in Den Dungen ontkent slachten zieke paarden

8 augustus 2012 om 22:46
nl
Met klem ontkent eigenaar Ton Cooymans van Cooymans Vlees in Den Dungen dat er in zijn slachterij zieke paarden zijn geslacht. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed dinsdag een inval bij het bedrijf omdat er een verdenking is van het sjoemelen met paardenpaspoorten. De slachterij werd stilgelegd en dat doet eigenaar Ton heel veel pijn. Hij zegt dat de paspoorten niet bij hem zijn aangetroffen.
Geschreven door

Het Dungense bedrijf slacht zo'n 80 tot 120 paarden per week. Dinsdag viel de NVWA de slachterij binnen. Medische gegevens van de dieren zouden zijn vervalst. Zieke dieren zouden op die manier alsnog kunnen worden geslacht voor de vleesconsumptie, waarmee toch nog geld kan worden verdiend.
'Geen zieke paarden geslacht'Volgens eigenaar Ton Cooymans zijn de verdenkingen 'pertinente onzin'. "Ik kan verzekeren dat er hier nog nooit een ziek dier geslacht is. De paarden worden geslacht onder toeziend oog van een NVWA-arts. Die controleert altijd de paspoorten, chips en de gezondheid van een paard."
Aanleiding voor de verdenkingen van de NVWA is volgens Cooymans een mogelijke manipulatie van de paspoorten. Gezonde paarden die niet voor de slacht bedoeld waren, zouden dankzij manipulatie in de paspoorten alsnog geslacht kunnen zijn. "Maar als dat al zo is, dan ligt dat niet aan ons. Ik word alleen ingehuurd om ze te slachten", benadrukt Ton Cooymans.
Geëxporteerd naar Italië Volgens de slachterij-eigenaar zijn de geslachte paarden nooit in het Nederlandse vleescircuit terecht gekomen. "Na de slacht werden de paarden anderhalve dag gekoeld en zijn ze op transport gezet naar Italië."
De slachterij is inmiddels al een aantal dagen dicht. De erkenning van het slachthuis is ingetrokken. "Dat doet veel pijn. Er zit drie generaties werk in. De familie is er kapot van", aldus eigenaar Cooymans.
SchorsingOndertussen stelt hij alles in het werk om zo snel mogelijk de deuren van het slachthuis weer te openen. Het hangt van het onderzoek van de NVWA af of en wanneer het slachthuis zijn erkenning weer terugkrijgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.