Video

Populier valt op fietsers in Oss, 5-jarig jongetje gewond

11 augustus 2012 om 17:42
nl
Een oude populier is zondagmiddag op een fietser met fietskar met daarin een 5-jarig jongetje gevallen op de John F. Kennedybaan in Oss. De vader en het kind zijn door een voorbijganger naar het ziekenhuis gebracht. "Die boom had allang gekapt moeten zijn", zegt bomendokter Hans Bok tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Volgens een politiewoordvoerder is het 5-jarig jongetje gewond geraakt. Volgens de gemeente die contact houdt met de familie, wordt het jongetje in het ziekenhuis aan zijn been geopereerd.
De vader die de fiets bestuurde, kwam volgens een omstander met de schrik vrij. Volgens een wijkagent versperde de omgevallen populier de gehele rijbaan. De J.F. Kennedybaan werd afgesloten voor verkeer.
Reactie gemeente Oss"Levensgevaarlijk!", zegt bomendokter en biochemicus Hans Bok, die eerder al opkwam voor een rij monumentale kastanjes in Breda. "Deze boom had allang gerooid moeten zijn."
De gemeente laat in een reactie weten er nog niets over kwijt te willen. "We moeten eerst die boom zien voordat we er iets over kunnen zeggen. Onze zorgen gaan in eerste instantie uit naar de vader en zijn kind", laat verantwoordelijk wethouder Reina de Bruijn-Wezeman weten.
Rotheid van buiten te zienVolgens bomendokter en biochemicus Hans Bok is van buiten te zien dat de boom rot was van binnen. "Als ik de doorsnee van de boom zo bekijk is deze boom tussen de tachtig en honderd jaar oud. Als een populier vijftig jaar of ouder is, is hij rooirijp. Dan moet hij gekapt worden."
"Daarnaast zie je dat er zwammen op de boomstam zitten", vervolgt Bok zijn uitleg. "De wortels van die paddestoel kruipen naar binnen, waardoor de boom gaat rotten. Ook is er een slechte bladbezetting, geen vol, onregelmatig bladerendek. Dat vertelt je ook dat de boom in slechte staat is."
WindworpAls een populier verrot is, kan hij zonder waarschuwing ineens omvallen, aldus Bok. "Een sterke windvlaag, zorgt ervoor dat zo'n boom ieder moment kan omwaaien, windworp zoals dat bij bomen heet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.