Gewonde na neerstorten straaljager in weiland Valkenswaard

VALKENSWAARD - In Valkenswaard is zaterdagavond in een weiland een straaljager neergestort. De twee inzittenden hebben parachutes gebruikt. Een van de piloten is ongedeerd, de ander is met rugklachten naar het ziekenhuis gebracht. De straaljager, een kleine jet van het Franse Breitling-team, had meegedaan aan een luchtshow in Den Helder en was onderweg naar vliegbasis Kleine Brogel in Belgiƫ.
Waarom de piloten een schietstoel moesten gebruiken, is nog onbekend. De straaljager kwam in een afgelegen weiland terecht bij de Berkheuvels in Valkenswaard.

Vuurbal door de lucht
Een omwonende is de piloten te hulp geschoten. Hij zag 'iets vurigs door de lucht vliegen' en een parachute. Hij is samen met een vriend naar het weiland gegaan en heeft de piloten geholpen. Ze spraken Frans. Een van hen, een 27-jarige Franse piloot, was gewond aan zijn rug door de schietstoel. De andere is 52 jaar. Hij bleef ongedeerd.

Het vliegtuigje is een jet van het Breitling-team. Volgens de politie deed hij mee aan een vliegshow in Den Helder, waar een paar uur voor deze crash ook al een vliegtuigje was neergestort.

Geen brand in vliegtuig
Toen het vliegtuigje neerstortte, ontstond er geen brand. Er is ook geen kerosine geloosd, laat de burgemeester van Valkenswaard, Anton Ederveen, via Twitter weten. In het vliegtuig zat nog 600 kilo kerosine.

De piloten worden verhoord, zodat de oorzaak van de crash kan worden achterhaald. Onderzocht wordt of er stoffen zijn vrijgekomen. Het is onduidelijk hoe lang het wrak nog blijft liggen.