Video

Zevenbergen krijgt weer een haven en een enorme facelift

20 september 2012 om 02:07
nl
Zevenbergen krijgt weer een haven in het centrum. In 2016 moet er opnieuw water stromen tussen de Roode Vaart en de rivier de Mark. De haven is 40 jaar geleden gedempt vanwege vuil en stank. Maar nu is besloten om hem te heropenen. Het wordt een belangrijke nieuwe route voor zoet water naar de boeren en natuurgebieden in West-Brabant. De heropening kost 23 miljoen euro.
Geschreven door

Het waterschap en de provincies Noord-Brabant en Zeeland betalen het merendeel. Het is de bedoeling dat er vanaf 2016 water uit het Hollands Diep door Zevenbergen richting rivier De Mark gaat stromen.
Metamorfose De hele gedempte haven wordt heropend van de provinciale weg tot het bankgebouw. Voor de brandweerkazerne komt een duiker onder de weg. Het gebied gaat erg veranderen. Ook de provinciale weg wordt omgelegd aan de andere kant van de oude suikerfabriek. Dat betekent dat ook die barrière bij de Roode Vaart verdwijnt.
Wat voor bruggen er komen is nog niet bekend. De gemeente heeft nog geen concrete invulling gemaakt maar denkt al wel aan meer horeca met terrassen. Er komen ook kademuren en schepen kunnen straks varen tot aan het smalle deel van de oude haven, ter hoogte van het postkantoor. Daar gaat het water een soort tunnel in, een duiker. Doorvaren tot aan de Mark blijft onmogelijk.
Facelift centrum Het terugbrengen van het water is onderdeel van een grote facelift. Er vallen straks zeker 300 parkeerplaatsen weg waar straks het water stroomt. Daarom heeft de gemeente Moerdijk (waar Zevenbergen onder valt) besloten ze te vervangen. De gemeente koopt het hele woonblok tussen de Doelstraat en de Molenstraat, tot aan de supermarkt. Daar komen appartementen en een parkeergarage van 320 plaatsen. Het hele plan wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!