Overheid over wietpas: minder drugstoerisme, meer straathandel

20 november 2012 om 00:22
nl
De wietpas heeft tot minder drugstoerisme en tot meer straathandel geleid. Dat concluderen de politie, het Openbaar Ministerie en de coffeeshopgemeenten in Brabant.
Geschreven door

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maakte maandag bekend dat de wietpas per direct wordt afgeschaft. Opstelten verzamelde daarvoor de ervaringen over de wietpas van de politie, het OM en de coffeeshopgemeenten.
DrugstoerismeUit de ervaringen blijkt dat de toestroom van drugstoerisme in Brabant sterk is verminderd. Het is niet duidelijk hoe sterk die vermindering precies is. Volgens de minister is de afname van drugstoerisme te danken aan het ingezetenencriterium.
Dat is de voorwaarde dat je Nederlander moet zijn om drugs te kopen. Dit criterium blijft ook na maandag bestaan.
StraathandelVerder is de straathandel volgens Opstelten in Midden- en West-Brabant toegenomen. In deze regio kwam de politie vanaf 1 mei 177 keer in actie bij illegale straathandel, dat resulteerde in 97 verdachten.
In de rest van Brabant is er volgens de minister geen sprake van een zichtbare toename van straathandel, al zijn daar wel ongeveer 100 aanhoudingen geweest. In alle gevallen geven politie en OM aan dat de problematiek beheersbaar is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.