Video

Grensrechter JEKA Breda over tragiek in Almere: 'Vraag me af waar we in hemelsnaam mee bezig zijn'

5 december 2012 om 00:33
nl
Amateurvoetbalclub JEKA uit Breda staat komend weekend met een discussiemiddag stil bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij werd afgelopen weekend in Almere zo zwaar mishandeld dat hij later overleed. De KNVB kondigde dinsdag aan dat alle amateurwedstrijden in Nederland voor komend weekend zijn afgelast.
Geschreven door

Zomaar een dinsdagavond. Ondanks de regen is er volop bedrijvigheid op het terrein van amateurclub JEKA in Breda. Het eerste en tweede elftal meten hun krachten tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. De bekende voetbalgeluiden klinken. Voetbalschoenen tegen bal, het fluitje van de scheidsrechter. En aanwijzingen van teamgenoten; soms vriendelijk, soms iets minder aardig.
Prima signaal KNVBLangs de lijn, onder een grote paarse paraplu, staat vice-voorzitter Wil Sebregts van JEKA. Hij vertelt hoe het overlijden van grensrechter Nieuwenhuizen in Almere ook op de leden van zijn club diepe indruk maakt: "Er wordt veel over gesproken. Iedereen is verbijsterd dat dit kan gebeuren. Maar er wordt ook wel gepraat over waarom mensen niet ingrijpen bij zulk geweld. Je kunt zoiets niet altijd voorkomen maar je moet het wel proberen."
Amateurwedstrijden afgelastVoetbalbond KNVB maakte dinsdag bekend dat alle amateurwedstrijden in Nederland voor komend weekend zijn afgelast. Een duidelijk signaal en een moment om stil te staan bij de Almerese tragedie. Tijdens de rust van JEKA 1 - JEKA 2 spreekt grensrechter Koen Dillisse zijn absolute begrip uit voor de beslissing van de KNVB: "Een prima signaal. We moeten maar eens een weekend nadenken over wat er loos is in Nederland."
Zoiets overkomt mij nietDilisse weet wat clubliefde is. Zelf bewaakt hij al jaren de lijnen van de voetbalvelden van JEKA, op zoek naar gevalletjes buitenspel. Wat Richard Nieuwenhuizen is overkomen raakt hem: "Vreselijk wat daar gebeurd is. Ik ben wel uitgescholden maar heb gelukkig nooit te maken gehad met fysiek geweld."
Je denkt altijd dat zoiets jou niet overkomt. Maar het kan dus overal gebeuren. Ik heb de afgelopen dagen zeker wel even zitten nadenken. Niet zozeer over of ik ermee moet stoppen. Ik doe het voor de club en blijf dat doen. Maar ik heb me wel afgevraagd waar we in vredesnaam mee bezig zijn."
DiscussiemiddagDe tijd die zondag vrijkomt nu er niet gevoetbald wordt, zal dus gebruikt worden voor een discussiemiddag. Met als centrale vraag; hoe voorkom je dit soort excessen? Bart Jansen, aanvoerder van het eerste elftal van JEKA, zal daar zeker bij zijn.
Ook hij spreekt zijn afschuw uit over de dood van Nieuwenhuizen: "Je moet er niet aan denken dat dit bij je eigen club gebeurt. Dat zou echt verschrikkelijk zijn. Ook hier spelen emoties op het veld. Je gaat soms te hard een duel in, of een sliding komt net te laat. Maar geweld, fysiek iemand aanvallen, dat doe je gewoon niet!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.