Barak 1B van Kamp Vught wordt volgende week opgeleverd

5 december 2012 om 19:46
nl
De gerestaureerde Barak 1B in Vught wordt volgende week opgeleverd. Dan zit het werk van de aannemer erop. De enige overgebleven barak van het voormalige concentratiekamp wordt op zijn vroegst in juni volgend jaar in gebruik genomen.
Geschreven door

Mogelijk gebeurt dit pas bij het begin van het volgend schooljaar. De komende tijd wordt benut voor de inrichting. Er komt onder meer ruimte voor workshops en tentoonstellingen over de geschiedenis en de bewoners van de barak. De herstelwerkzaamheden van de barak hebben bijna een jaar geduurd.
Nog 80.000 euro nodig Voor de inrichting kwam het Nationaal Monument Kamp Vught in juni nog 5,5 ton tekort. Door allerlei bijdragen is er nu nog maar 80.000 euro nodig, zo meldt Henk Smeets, de voorzitter van de stichting die was opgericht om de restauratie mogelijk te maken. Een Amsterdams bureau is bezig met een ontwerp voor het interieur van de barak. Daarnaast is nog 75.000 euro nodig voor de inrichting van het buitenterrein. Er is onder meer 73.000 euro opgehaald door vrijwilligers van het complex.
Zij begonnen in maart met hun actie 'Barak 1B onder dak'. Volgens Annemieke Kamoschinski verloopt die boven verwachting. De enige tegenvaller, zo zegt ze, was het annuleren van het benefietconcert, dat op 15 december zou plaatsvinden in Confe­rentiehotel De Guldenberg in Helvoirt. Een concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmachtkapel ging onlangs wel door en bracht ook geld in het laadje.
Geld uit binnen- en buitenland Verder zijn er bedragen binnen gekomen van particulieren, scholen en bedrijven. Ook gemeenten uit binnen- én buitenland, waar mensen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp overleden, hebben gedoneerd. Kamoschinski: "Het viel me op dat los van steden als Den Bosch vooral kleine gemeenten uit onder meer de provincie Zeeland een bijdrage hebben overgemaakt of toegezegd. Vaak ging dit vergezeld met ontroerende brieven. Ook uit Duitsland wilden gemeenten een duit in het zakje doen, zoals Keulen en Oranienburg." Met de laatste gemeente heeft Vught een jumelage. In deze stad lag vroeger het vernietigingskamp Sachsenhausen.
Voor de actie zijn ook 280 plankjes verkocht met hierop '1B' als zeefdruk. De zogeheten steunplankjes zijn gemaakt uit het sloophout van de barak en door vrijwilligers 'vertimmerd'. Het idee is van kunstenares Jose op ten Berg.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.