Emotionele darter Jelle Klaasen: 'Ze wilden me kapot maken, maar ik ga harder terugkomen dan ooit'

ALPHEN - Darter Jelle Klaasen reageert voor het eerst uitgebreid op de bewogen periode toen aan het licht kwam dat hij naaktfoto's aan meisje van vijftien had gestuurd. In een uitgebreid interview met Omroep Brabant zegt hij dat hij kapot is gemaakt, maar dat hij vastberaden is om weer terug te keren. "Het was een rotperiode, wist niet meer hoe ik financieel rond moest komen. Ik deed gewoon iets stoms en had dat nooit mogen doen."
"De eerste drie weken nadat het nieuws bekend werd gemaakt bij jullie heb ik geen pijl aangeraakt. Ik ben heel negatief in het nieuws geweest. Het is niet goed wat ik heb gedaan, maar het is groter gemaakt. Ik weet zeker dat men er op uit was om mij als darter kapot te maken. Dat was ze bijna gelukt. Maar ik ga terugkomen in de dartsport."

Klaasen kreeg vrijdag te horen dat justitie hem niet zou vervolgen, maar zou schikken. Hij stuurde drie naaktfoto's aan een minderjarig meisje en over en weer werden pikante mails en tweets gestuurd. Volgens Klaasen moet de taakstraf als symbolisch worden gezien.

'Pedodarter'
"De Telegraaf noemde mij pedodarter. Dat doet heel erg pijn. Toen het nieuws naar buiten kwam, had ik een zware periode. Velen zullen dat terecht vinden, maar ik had het zwaar. Ik ben de eerste paar weken vijf kilo afgevallen, vrienden hebben mij laten vallen en sponsoren lieten mij in de steek."

"Er waren mensen die vonden dat ik opgehangen moest worden. Er werd meteen geoordeeld, ook al had ik mijn kant van het verhaal nog steeds niet gedaan. Ik stuurde foto's, het meisje ook. Ik snap dat die ouders mij willen straffen. Maar ik ben opgelucht. Ik ben blij dat ik een taakstrafje heb gehad."

In tranen: 'Het was een rotperiode'
"Ik weet dat ik fout zit. Waarom? Het was een rotperiode. Ik wist niet meer hoe ik rond moest komen, deed gewoon iets stoms en had dat nooit mogen doen. Ik heb excuses gemaakt aan de ouders van het meisje. Maar ik had dat moeten doen aan mijn vriendin."

Dan wordt Klaasen emotioneel: "Voor mij is het alle spanning en opluchting van de afgelopen maanden. Ik heb nu gerechtigheid gekregen. Ze wilden me kapot maken. En mentaal is het een beetje gelukt. Maar ik weet wat het echte verhaal is. We (ik en het meisje, red.) zijn beiden fout geweest. Alleen ligt de fout bij mij omdat ik meerderjarig ben. Ik ben stom geweest, heb ervan geleerd en ga harder terugkomen dan ooit."

Met de nek aankijken
"Je ziet dat sommige mensen raar naar je kijken. Ze weten niet wat ze moeten zeggen of hoe ze reageren. Het liefst had ik gehad dat mensen naar me toekwamen. Dan had ik kunnen zeggen hoe het zat. Niemand is perfect, ik ook niet. Van deze fout heb ik echt geleerd."

Door de zaak heeft Klaasen zakelijk veel schade opgelopen. "Op sommige toernooien was ik niet welkom. Naderhand kreeg ik dan vaak een mailtje met daarin: 'We balen dat we jou geweigerd hebben, want eigenlijk slaat het nergens op. Je hebt ons niks misdaan'. Maar er waren sponsors die niet met mij geassocieerd wilden worden. Dat begrijp ik ook wel. Maar wat ik heb gedaan heeft niets met de dartsport te maken gehad."

Toekomst
"Het zal moeilijk worden. Ook financieel. Ik hoop dat mensen mij kunnen sponsoren voor een paar wedstrijdjes. Alles wat ik zelf verdien gaat op aan mijn faillissement. Ik mag zelf geen geld uitgeven aan toernooien. Nu steunt mijn vader me. Hij is de liefste van de hele wereld. Hij heeft me altijd geholpen. Hij vond het stom van me, maar is mij altijd blijven steunen."

"Ik ging tot een tijdje terug naar toernooien met het idee 'ik moet de kwartfinale halen, omdat ik anders de rekening niet kan betalen'. Ik wist niet meer hoe het verder moest. Sinds mijn faillissement is alle druk van mij af. Alles wordt geregeld door de curatoren. Er komen geen deurwaarders meer langs; er is rust. Maar het is ook moeilijk. Als mensen mij willen sponsoren kan ik langzaam weer opklimmen."

Hopelijk snel weer aan de bak
Het eerste grote toernooi is in februari. "Ik heb nu alle bewijzen naar de Engelse PDC (Professional Darts Corporation) gestuurd. Volgende week gaan ze beslissen of ik weer mee kan doen aan de grote toernooien. Ik heb daar alle vertrouwen in. Ik hoop dat mensen mij vergeven en ik mensen weer blij kan maken met leuk darten. Mensen zullen altijd een mening hebben, ook al ben ik niet veroordeeld. Ik ga mij nu richten op 2013. Het maakt niet uit wat er gebeurt, zolang ik verder kan met mijn leven."    
Meer over dit onderwerp:
jelle klaasen darten interview naaktfoto's