Video

'17.800 Brabantse zorgmedewerkers verliezen baan door kabinetsplannen'

17 december 2012 om 17:57
nl
17.800 Brabantse medewerkers in de sector zorg en welzijn verliezen de komende jaren hun baan als de bezuinigingen van het kabinet doorgaan. Dat zegt Stichting Transvorm. Die stichting is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn.
Geschreven door

Transvorm deed onderzoek naar de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor de werkgelegenheid in de sector.
Onthutsend beeldWoensdag wordt het onderzoek 'Regionale Arbeidsmarkt in Kaart' gepresenteerd en toegelicht. Volgens Transvorm schetst het rapport een 'onthutsend beeld' en zal het aantal medewerkers in de sector met tien procent krimpen. Het gaat volgens een woordvoerder om krimp in de hele sector: "Van de kinderopvang tot de thuiszorg." Naast het verlies van banen schat Transvorm dat 18.000 medewerkers andere taken krijgen of werk op een andere plek gaan doen. ZorgzwaartepakkettenGrootste oorzaak van banenverlies is de plannen van het kabinet om zorgzwaartepakketten 1 tot en met 4 te schrappen. Die pakketten regelen nu wat voor zorg iemand krijgt en hoeveel geld een instelling krijgt die zorg draagt voor een cliënt. Het kabinet wil dat mensen langer thuis wonen en daar zorg krijgen.
De organisatie van zorgondernemers Actiz en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stuurden eind november al een brandbrief naar de Tweede Kamer. Actiz vreest onder meer dat door de maatregelen veel verzorgingshuizen leeg komen te staan en dat er anderzijds wachtlijsten ontstaan bij zorgkantoren.
Hoe Transvorm precies aan een verlies van 17.800 banen in Noord-Brabant komt, kon een woordvoerder op dit moment nog niet zeggen. Die toelichting komt woensdag bij de presentatie van het rapport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.