Justitie: stop met verspreiden gegevens 'daders' mishandeling Eindhoven

EINDHOVEN - Justitie roept op om de gegevens van de mogelijke verdachten van de mishandeling in Eindhoven niet via internet te delen. Dat zou namelijk averechts werken, liet woordvoerder Roel Krijtenburg woensdagavond weten.
De beelden van de mishandeling gingen na de uitzending van Bureau Brabant maandag in een sneltreinvaart het internet over. Via sociale media werden de vermeende daders gezocht. Al snel druppelden de eerste namen binnen.

Justitie roept op om namen en foto's van vermeende verdachten niet te delen, om zo te voorkomen dat onschuldigen aan de schandpaal worden genageld, zoals het weblog GeenStijl deed. "De verontwaardiging in de media en op internet over dit ernstige strafbare feit is begrijpelijk, maar het mag niet betekenen dat de normale rechtsgang hierdoor verstoord wordt. Het is niet de bedoeling dat burgers het recht in eigen hand nemen", meent Krijtenburg.

'Daders kunnen zelfs strafvermindering krijgen'
Hoewel een aantal daders snel werd opgepakt, pakte het delen van de gegevens in sommige gevallen verkeerd uit. Zo kreeg Tom Kantelberg (26) uit Aalst-Waalre, die met zijn naam en telefoonnummer op de website van GeenStijl staat als een van de daders van de zware mishandeling in Eindhoven, dreigtelefoontjes.

Volgens Kantelberg was alleen niet hij, maar zijn Belgische naamgenoot betrokken bij de mishandeling. De politie kan niet alle bedreigingen tegengaan, omdat er simpelweg te veel zijn. Krijtenburg: "Pas als mensen aangifte doen, gaan we onderzoek doen."

Kans op strafvermindering
Advocaat Bram Moszkowicz zei in RTL Boulevard dat het verspreiden van de gegevens zelfs averechts werkt. "Er wordt dan door de advocaat gezegd dat de verdachten al genoeg zijn gestraft. In feite kunnen ze daardoor strafvermindering krijgen."

Voor het uitleveren van een verdachte aan Nederland doet leeftijd niet terzake. Rechtshulpverzoeken kunnen ongeacht de leeftijd van een verdachte worden ingediend. De drie die nu vastzitten voor de mishandeling zijn allemaal minderjarig.

Lees alle artikelen over de mishandeling in Eindhoven op onze themapagina.