Familie Taminiau moet twee miljoen betalen in fraudezaak Land van Ooit Tongeren

TONGEREN - Marc Taminiau uit Drunen, zijn vrouw en zoon zijn woensdag door de rechtbank in het Belgische Tongeren veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. De voormalige uitbaters van het failliete Belgische pretpark Land van Ooit zijn schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte.

Verder kreeg de familie een boete en een beroepsverbod. De drie moeten bij elkaar zo'n twee miljoen euro aan schadevergoeding betalen.

Hoger beroep
Volgens de rechter hebben de 72-jarige man, 71-jarige vrouw en hun 46-jarige zoon 'meer willen verwezenlijken dan ze financieel aankonden en was er een gemis aan realiteitszin.' De familie Taminiau gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. 

Justitie had vijf jaar cel geëist, plus een geldboete en een beroepsverbod van tien jaar. Volgens de Belgische justitie loste de familie financiële problemen van hun pretpark Land van Ooit in Drunen op met geld dat bedoeld was voor het park in Tongeren.

Pretpark in Drunen
Taminiau richtte in 1989 het pretpark in Drunen op. De voormalige Efteling-directeur bouwde een pretpark waar het niet alleen draaide om achtbanen, maar met veel nadruk op theater.

In 2007 volgde er uitbreiding en opende Taminiau een soortgelijk park op in het Belgische Tongeren, vlak over de grens bij Maastricht. Maar dat pretpark ging al 73 dagen na de opening failliet.

Conflict
Het aantal bezoekers viel tegen, maar de belangrijkste oorzaak was een conflict tussen de familie Taminiau, de stad Tongeren en aannemer Strabag. Zo'n 160 medewerkers kwamen op straat te staan. Er ging zo'n 22 miljoen euro verloren, voor een groot deel betaald uit Vlaamse en Europese subsidies.

Korte tijd later moest ook het Land van Ooit in Drunen noodgedwongen de deuren sluiten.
Meer over dit onderwerp:
land van ooit tongeren taminiau fraude rechtszaken
Deel dit artikel: