Brabantse werkgever wil niks weten van depressieve werknemer

11 februari 2013 om 15:24
nl
Bijna negentig procent van de werkgevers in Brabant is op de hoogte van depressieklachten van werknemers. Toch verleent bijna zestig procent van hen geen hulp. Hiermee is de Brabantse werkgever het minst begaan met de geestelijke gezondheid van zijn werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van private GGZ-kliniek U-Center onder ruim achthonderd werknemers.
Geschreven door

56 procent van de onderzochte werknemers aan hun depressieklachten te delen met hun leidinggevenden. Van de Nederlandse werknemers vermoedt ruim dertig procent een depressie bij één of meerdere collega's.
'Moeilijk omgaan met depressie'Bijna tachtig procent van werkend Nederland geeft aan dat zijn werkgever op de hoogte is van de depressieklachten onder zijn collega's. "We merken dat werkgevers niet weten wat zij met de depressieklachten aan moeten", zegt Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center.
"De gevolgen van een depressie worden dan ook vaak onderschat. Tevens zien we sinds de crisis steeds meer werknemers die te lang doorlopen met depressieklachten en daarmee het risico lopen voor een langere tijd uitgeschakeld te zijn."
Mannen verbergen depressie meerHet onderzoek toont aan dat met name meer mannen depressieklachten voor zichzelf houden, elf procent tegenover zeven procent van de vrouwen. Ook verwachten mannen minder snel een depressie onder hun collega's dan vrouwen. Vrouwen daarentegen zoeken sneller hulp, waarbij meer dan de helft aanklopt bij hun werkgever wanneer zij kampen met depressieklachten.
Toch geeft ruim veertig procent van de vrouwen aan liever hulp te zoeken buiten hun directe werkomgeving. "Het kan zijn dat mannen depressieve klachten anders beleven of er een andere uiting aan geven dan vrouwen. Ook hebben zij meer moeite toe te geven dat zij aan iets psychisch lijden en het liever een burn-out noemen dan depressie. Verschillende socialisatieprocessen tussen mannen en vrouwen kunnen daaraan ten grondslag liggen", aldus Weijnen.
Groot taboeUit het onderzoek blijkt dat een depressie onder werknemers nog steeds een groot taboe is. De angst voor de gevolgen van een depressie op hun loopbaan is vooral hoog bij werknemers die aan het begin van hun carrière staan. Het vertrouwen in de werkgever lijkt evenredig te lopen aan de leeftijd van de respondenten. Vooral medewerkers in de leeftijd 50 tot 65 jaar staan open voor hulp van zowel werkgever als externe hulpmogelijkheden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.