Verdachten aan het woord op laatste zittingsdag drugszaak Maskerbij: 'Ik was verkeerd bezig'

21 februari 2013 om 10:23
nl
Op de laatste zittingsdag van de drugszaak Maskerbij was het woord aan de verdachten. Zij konden gebruikmaken van hun recht op het ‘laatste woord’. Het monsterproces tegen de drugsbende van de vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong begon begin december.
Geschreven door

In totaal staan achttien verdachten terecht in de zaak Maskerbij, waarvan de meesten zich tijdens de inhoudelijke behandeling beriepen op hun zwijgrecht.
'Verkeerd bezig'Hoofdverdachte Serge van L. uit Nuenen zei donderdagochtend dat hij inmiddels beseft dat hij verkeerd bezig was. Hij wil zich laten behandelen door verslavingsinstelling Novadic-Kentron en hoopt dat hij niet meer terug de cel in hoeft. Zijn advocaat zei eerder dat Van L. maar een marginale rol binnen de drugsbende speelde.
De andere hoofdverdachte, Glenn M. uit Waalwijk, hield het kort. Hij hoopt dat hij binnenkort het normale leven weer kan oppakken.
Tegen beide hoofdverdachten is zes jaar cel geëist. De eis tegen de andere verdachten varieert van vijf jaar cel tot een werkstraf. De bende hield zich bezig met de import en export van grote hoeveelheden hennep en hasj en verdiende daamee volgens justitie 42 miljoen euro.
Aran de JongDe kern van de groep, acht verdachten in totaal, zou deel uitmaken van een criminele organisatie, waarvan Aran de Jong de leider was. De Jong werd in november doodgeschoten vlakbij zijn huis in Eindhoven, kort voordat de zaak voor de rechter kwam. Bureau Brabant vertoonde maandag een reconstructie van die moord.
Onder de verdachten zijn ook de vrouw en schoonvader van Aran, die verdacht worden van witwassen. Tegen hen zijn werkstraffen geëist. Zij maakten geen gebruik van hun mogelijkheid op het laatste woord.
Uitspraak op 7 maartOver twee weken, op donderdag 7 maart, doet de rechtbank in Den Bosch uitspraak. Daarmee komt er voorlopig een einde aan het ‘monsterproces’. Het grote onderzoek naar de drugsbende begon in 2009.
Het lukte justitie om diverse partijen drugs te volgen en te onderscheppen, zonder dat de organisatie doorkreeg dat er een onderzoek liep. Daarbij werden onder andere undercoveragenten ingezet. Bij een grote drugsactie in 2011 werd een groot deel van de bende opgerold.
Hoger beroep?Overigens is dat einde niet definitief, want vanwege de vele verdachten en de hoge strafeisen is de kans groot dat er nog een hoger beroep volgt. Los van de strafzaak start justitie nog een procedure om de bendeleden hun winsten af te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.