Komst megastal Asvam in Liessel van de baan

LIESSEL - Varkenshouderij Asvam wordt niet gevestigd aan de Snoertsebaan in Liessel. Gedeputeerde Staten hebben dinsdag besloten om de agrarische locatie niet te verkopen. De komst van een megastal is daarmee van de baan.
De provincie was al lange tijd in gesprek met het bedrijf voor de verkoop van de kavels. Het gaat om twee bouwblokken van 2,5 hectare en omliggende grond.

Actiegroep Stop de Stank
Het besluit maakt een einde aan allerlei procedures die afgelopen jaren zijn ingezet, onder andere door de actiegroep Stop de Stank. Zij boden onlangs nog 2500 handtekeningen aan aan de provincie. De actiegroep wilde voorkomen dat het grote varkensbedrijf zich in het dorp zou vestigen. De megastal zou ruimte gaan bieden aan 17.000 varkens.

'Fysieke en sociale draagkracht'
Uit een verklaring van de provincie blijkt dat ze met dit besluit 'in lijn handelt met de uitkomst van de werkconferentie van het Brabantberaad en de besluitvorming op 22 maart door Provinciale Staten over de transitie veehouderij'. Het nieuwe landbouwbeleid van de provincie houdt volgens de verklaring 'expliciet rekening met de fysieke en sociale draagkracht van een gebied'.

Eigenaar van de varkenshouderij Marco van Asten is teleurgesteld: "Ik begrijp de keuze niet, het is triest gezien alle afspraken die zijn gemaakt".