Europese Commissie: PSV, Willem II en FC Den Bosch kregen vermoedelijk onterecht staatssteun

EINDHOVEN - De Europese Commissie denkt dat de deal waarbij de gemeente Eindhoven de grond onder het PSV-stadion kocht een ontoelaatbare vorm van staatssteun was. Ook vermoedt de commissie dat de clubs Willem II en FC Den Bosch onterecht overheidsgeld hebben gekregen. Dat schrijft ze in een brief aan de Nederlandse regering.
Eindhoven kocht de grond onder het PSV stadion voor 48 miljoen euro in 2011 en PSV pachtte die grond weer terug.

Grond verkeerd getaxeerd
De deal gaf de noodlijdende voetbalclub weer wat meer armslag. Volgens de Europese Comissie heeft Eindhoven de grond verkeerd laten taxeren. Ze hebben het getaxeerd als bouwgrond, terwijl het bebouwde grond is, er staat immers een stadion op.

Bovendien zou volgens de Europese Commissie een particuliere investeerder een dergelijke deal nooit hebben gemaakt, omdat er met deze prijs geen winst meer te maken is op de grond. De Commissie vraagt de gemeente meer informatie aan te leveren over de deal en gaat die informatie de komende maanden onderzoeken. De gemeente wacht dat niet af, maar stapt naar de rechter.

Terugbetalen
Mocht de Europese Commissie erbij blijven dat de staatssteun onterecht is en dat er dus onredelijk veel betaald is aan PSV, dan zou de voetbalclub het teveel betaalde bedrag moeten terugbetalen. 

Willem II
PSV is niet de enige club waarvan de Europese Commissie vermoedt dat ze onterecht staatssteun heeft gehad. Ook Willem II in 2009 en 2010 en FC Den Bosch in 2011 hebben waarschijnlijk onterechte staatssteun gekregen. De commissie vermoedt, volgens wethouder Auke Blaauwbroek van de gemeente Tilburg, dat de huur die Willem II betaalt voor het stadion aan de gemeente, ten onrechte verlaagd is.

Maar volgens de wethouder staat de gemeente nog steeds achter de huurverlagingen.

FC Den Bosch
FC Den Bosch kreeg in 2011 volgens de commissie ook onterechte staatssteun. De gemeente schold toen een schuld van 1,6 miljoen euro die de club had kwijt en kocht het jeugdcomplex van de club voor 1,4 miljoen euro aan.