Spits Alex Schalk blijft bij NAC ondanks rampseizoen

BREDA - NAC-spits Alex Schalk kent een moeilijk seizoen. De jonge aanvaller uit Prinsenbeek verloor zijn basisplaats en raakte ook nog eens flink geblesseerd aan zijn voet. Problemen in de privé-sfeer maakten het er niet makkelijke op. "Ik miste vertouwen vanuit de club."
Het begon zo mooi voor Alex Schalk in de voorbereiding op lopend seizoen. De toenmalige coach van NAC, John Karelse, maakte hem eerste spits en hij scoorde veel. De verwachtingen voor de competitie waren daarom hooggespannen bij club en fans. Maar het lukte Schalk niet om die tijdens de eerste seizoenshelft waar te maken.

"Het is gewoon iets minder gegaan dan verwacht", zegt Schalk terugkijkend. "Ik denk dat de druk te hoog was op mij. Ik moest het maar even doen. Net twintig jaar en dan NAC 1 even op de schouders nemen. Dat is toch moeilijker dan dat het lijkt. Dat leverde vervelende reacties op. Het ene moment ben je de held en het andere moment de schlemiel. Ik heb er veel van geleerd."

'Dank u, God'
Een reden voor de tegenvallende prestatie van Alex Schalk voor de winterstop ligt in de privé-sfeer. Schalk heeft daar altijd over gezwegen omdat hij het niet als excuus wilde gebruiken. Nu nog niet overigens. Maar de jonge aanvaller maakte een moeilijke tijd door.

"De enige die nog belangrijk is in mijn leven kreeg kanker", vertelt Schalk met zichtbare moeite. "En dat is mijn eigen vader. Dat was even een heel hectische situatie. Dat hakte er wel in, maar is gelukkig goedgekomen. Terwijl het ook de andere kant had kunnen opgaan. Dan kan ik alleen maar zeggen: Dank u, God."

Basisplaats kwijt
De gebeurtenissen rondom zijn vader hadden sterke invloed op zijn gemoedsrust en dus ook het spel van Alex Schalk. Er kwam kritiek. Schalk was niet langer zeker van een basisplaats en onder interim-trainer Adri Bogers raakte hij die helemaal kwijt.

"Ik miste een groot stuk vertrouwen bij de club. Dat is niet fijn. Je weet wel dat bepaalde mensen vertrouwen in je hebben, maar dat ze dat dan ook een keer uitspreken."  


Scherp als een mes
Nadat Schalk goed nieuws had gekregen rondom de ziekte van zijn vader ging het weer beter met de speler. In de winterstop, op trainingskamp in het Spaanse Valencia, was hij zo scherp als een mes. Maar NAC koos ervoor om toch een extra spits naar Breda te halen. Ricky ten Voorde werd gehuurd van N.E.C. Nijmegen.

Toch was het vooral Anthony Lurling die in het begin van de tweede seizoenshelft door de nieuwe NAC-trainer Nebosja Gudelj in de punt van de aanval werd geposteerd. De boodschap voor Schalk kwam pas echt aan in de thuiswedstrijd van NAC tegen FC Zwolle. "Verbeek valt uit en Lurlijng gaat naar de zijkant", vertelt Schalk. "Na een paar goede weken verwacht je dan dat je in mag vallen. En dan valt Ten Voorde in. Dat was wel het breekpunt voor mij."    

Schalk blijft in Breda
Het sportieve noodlot treft Schalk daarna pas goed. Als aanvoerder van het Nederlands beloftenteam raakt hij in een interland tegen de leeftijdgenoten van Ierland zwaar geblesseerd aan zijn voet. Zijn seizoen is voorbij. Maar Schalk richt zijn pijlen alweer op de volgende competitie. "Ik kom ijzersterk terug."

Hoewel FC Utrecht belangstelling voor hem heeft, en de verleiding groot is om het ergens anders te proberen, zegt Schalk in Breda te blijven. "In de zomer beginnen we gewoon weer lekker bij NAC. Dan ga ik eerste spits worden en er met NAC een mooi seizoen van maken."
Meer over dit onderwerp:
voetbal nac breda alex schalk