Meer dan 600 Brabanders krijgen een lintje

DEN HAAG - 603 Brabanders krijgen dit jaar een lintje opgespeld. Dat zijn er ongeveer vijftig minder dan vorig jaar.
Hoewel de media zich normaal gesproken wel goed aan het embargo houden, waren er woensdag toch al wat lintjes bekend. Het huis-aan-huisblad in Nuenen publiceerde alle gelukkigen in die gemeente al. Vrijdagmiddag zijn alle namen bekendgemaakt.

'Het is jammer'
Een van hen is Noud Verhagen die het lintje vrijdagochtend al kreeg opgespeld. Ondanks dat de verrassing eraf is, is hij niet minder blij met zijn lintje. "Het is jammer dat het zo gebeurd is, anders had ik in mijn pyjama gezeten. Het is anders nu, maar niet minder leuk."

Hoogste Brabantse onderscheiding
De hoogste onderscheiding die vrijdag werd uitgereikt in onze provincie was Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze eervolle benoeming ging naar Guus Beute uit Biezenmortel en Theo Engelen uit Cuijk. Guus Beute is neurochirurg in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij wordt geroemd om de verbeteringen die hij steeds zoekt en vindt voor operaties en voor behandeling van patiënten. In 2011 gaf Beute commentaar bij de hersenoperatie die live op televisie werd uitgezonden.

Professor doctor Theo Engelen is hoogleraar Economische, Sociale en Demografische Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was een van de eerste wetenschappers die er voor pleitte om onderzoeksmateriaal voor iedereen beschikbaar te maken om de wetenschap vooruit te helpen. Zijn kracht ligt in het vinden van balans tussen het steunen van gevestigde wetenschappers en het vinden van kansen voor jonge onderzoekers.

Dertig ridders
Er zijn in Brabant ook dertig Ridders in de Orde van Oranje-Nassau bijgekomen. Zoals Anne-Marie de Brouwer uit Breda. Zij is hoofddocent aan het Department of Criminal Law van de Universiteit van Tilburg. De Brouwer is niet alleen een toonaangevend expert als het gaat om slachtoffers van seksueel geweld in oorlogen. Ook privé zet zij zich in voor de vrouwen, mannen en kinderen die getroffen worden door seksueel geweld. Zo was ze oprichter van de stichting Mukomeze, waarmee ze slachtoffers in Rwanda helpt. 

Ook burgemeester Frans Ronnes van Haaren is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

In Breda kreeg dominee Frans Rookmaaker een lintje opgespeld. Rookmaaker was leraar aan de Nassau Scholengemeenschap in Breda en was actief lid van de vroegere Hervormde Gemeente Ginneken waar hij vooral veel betekende voor de jeugd. Met de koninklijke onderscheiding wordt ook waardering getoond voor de geestelijke steun die hij verleend heeft aan militairen en veteranen. Het grote publiek kent Rookmaaker waarschijnlijk beter als bedenker van het spel Boom Boom Balloon.

Brabant koploper
In totaal krijgen in Nederland en op de Antillen 3016 mensen een lintje. Brabant is koploper qua aantal lintjes. Daarna komen de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. De koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn of een uitzonderlijke prestatie in de sport of wetenschap. Iedereen kan iemand voordragen voor een lintje.

Omroep Brabant heeft alle Brabantse lintjes op een rij gezet.