Scheidsrechter (20) uit Dongen met dood bedreigd tijdens bekerwedstrijd dames NEO'25 - Hilvaria

SPRANG-CAPELLE - De 20-jarige scheidsrechter Rob Huijben uit Dongen is woensdagavond met de dood bedreigd tijdens de bekerwedstrijd tussen de dames van NEO'25 uit Sprang-Capelle en Hilvaria uit Hilvarenbeek. Tijdens de rust kwam een man zijn kleedkamer binnen met de boodschap: "Op het veld maken ze elkaar af, als je zo doorgaat maak ik jou af."
Na deze onheilspellende woorden maakte de man zich uit de voeten. Kort daarna besefte Huijben pas wat hem was overkomen en besloot hij de voetbalwedstrijd stil te leggen.

'Het had een vriend kunnen zijn'
Het spelverloop gaf geen aanleiding voor een bedreiging, aldus Huijben. "Er was een fysieke wedstrijd, maar het bleef binnen de grenzen. Ik kreeg wel wat commentaar van de zijkant, maar niet meer dan normaal. Dat er tijdens de rust iemand binnen komt gerend, verwacht je gewoon niet."

De bedreiger heeft nog geen vijf seconden binnengestaan. "Hij zag eruit als een normale man van tussen de 25 en 35, ongeveer 1,90 meter, iets langer dan ik ben. Verder had hij zwart haar en een bril. Er was verder niets vreemds aan hem. Het had zo een vriend van mij kunnen zijn."

'Met politiebegeleiding naar huis'
Na de doodsbedreiging heeft Huijben aangifte gedaan bij de politie en de KNVB. "De politie was erg snel ter plaatse. Er is nog wel gezocht naar de man, maar dat mocht niet baten. Omdat hij wellicht nog een keer kon toeslaan, ben ik met politiebegeleiding naar huis gebracht. Onvoorstelbaar."

Huijben is nog maar enkele maanden scheidsrechter. "Dit was pas mijn zesde of zevende wedstrijd. Dat je nu al zoiets meemaakt. Maar ik wil kostte wat kost proberen door te zetten. Het is mijn hobby en daar wil ik mee doorgaan."

NEO'25: 'We zijn machteloos'
Voorzitter Sjaak Ramsteijn van NEO'25 noemt de bedreiging een ontzettend vervelende situatie. "Een man verpest het nu voor enkele honderden mensen. En vooral voor de jonge scheidsrechter. Zo'n man is geen supporter. Wij weten niet wie het is. Ons veld is toegankelijk voor iedereen. Hier kan je jezelf niet tegen wapenen."

De voorzitter was nog maar net ter plekke toen het misging. "Het was een hele leuke wedstrijd tussen gemotiveerde meiden tussen de zeventien en twintig jaar. Het stond 1-1 toen ik arriveerde. En dan gaat het opeens mis. Er was totaal geen aanleiding voor. Je bent machteloos."

'Het is de maatschappij'
Sinds 1 november is Ramsteijn voorzitter van NEO'25. "Wat kan je er nog tegen doen? Het is de maatschappij die zich niet laat sturen.Ik heb het ook met veel andere voorzitters over geweld in het amateurvoetbal gehad. Het lijkt elke week te gebeuren."

NEO'25 neemt de veiligheid op haar velden hoog op. "Afgelopen zaterdag hebben wij onze gedragsregels nog aangescherpt. Wij doen wat wij kunnen, maar het houdt een keer op. Ik ben benieuwd wat de KNVB er nog aan kan doen. Onze avond is verpest en die van de scheidsrechter al helemaal. Heel triest."