Ruim 4,8 miljoen kijkers voor Eurovisie Songfestival met Anouk

AMSTERDAM - Ruim 4,8 miljoen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Het was daarmee veruit het best bekeken programma van de avond. Dat blijkt zondag uit cijfers van de de Stichting Kijkonderzoek (SKO).
De kijkers zagen dat Anouk met de ballad Birds als negende eindigde bij de liedjeswedstrijd. Denemarken won met het liedje Only Teardrops van zangeres Emmelie de Forest. Naar de halve finale op dinsdagavond met Anouk keken ruim 3,7 miljoen Nederlanders. De andere halve finale op donderdag trok 1,4 miljoen kijkers.

Het 20.00 uur Journaal (NOS) staat in de SKO-kijkcijferlijst van zaterdagavond op de tweede plaats gevolgd door het programma Op weg naar het Songfestival.

Beter dan vorige finales
Het was zaterdagavond voor het eerst in negen jaar dat een Nederlandse inzending de finale haalde. De voorafgaande acht finales werden daarom niet geweldig bekeken; gemiddeld keken toen ruim 1 miljoen Nederlanders. In 2003 en 2004, met Nederlanders in de eindstrijd, waren respectievelijk 3,8 en 3 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd.

"Er is in Nederland massaal gekeken en het leefde enorm. En veel mensen keken samen. Dat is aan Anouk te danken", zo zei TROS-directeur Peter Kuipers zaterdag na afloop van het liedjesfestijn. "De afgelopen jaren wilde vrijwel geen Nederlandse artiest meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Anouk heeft de weg geplaveid voor andere artiesten."

Brabanders optimistisch over Anouk
De bezoekers aan de liveblog van Omroep Brabant waren vooraf optimistisch gestemd over de kansen voor Anouk. Bijna 80 procent had de Haagse zangeres een positie in de top vijf toebedeeld. Uit de peiling op deze site, waar 1772 Brabanders aan meededen, bleek juist het tegenovergestelde. Bijna de helft dacht dat ze tussen plaats vijf en tien zou eindigen.
Meer over dit onderwerp:
anouk eurovisie songfestival kijkcijfers birds