Werner Bührs uit Esch is Brabantse Held van de Smaak met zijn bakleverworst

25 mei 2013 om 18:04
nl
Op boerderij 't Schop in Hilvarenbeek streden zondagmiddag tien Brabanders om de titel Brabantse Held van de Smaak 2013. Werner Bührs van Biologisch boerderijslagerij Jofrahoeve uit Esch ging er met zijn bakleverworst met de titel vandoor. De jury verkoos hem unaniem tot winnaar. "Het is eigenlijk een heel oud, vergeten recept."
Geschreven door

Werner gebruikt alleen producten van de Jofrahoeve. "Samen met de varkensboer zoek ik zelf de varkens uit die ik wil gebruiken voor de worst", aldus Bührs.
Bührs maakte zijn worsten op de ambachtelijke manier. "Ik heb het recept gebruikt uit een heel oud boek: Brabantse Bakleverworst. Ik heb het echt met de traditionele ingrediënten gemaakt."
Varkensharten en -koppenDie ingredriënten vertelt Bührs meestal wel pas nádat mensen de worst geproefd hebben. "Meestal zijn ze dan wel een beetje geschokt. Er zitten gemalen hartjes, levers en varkenskoppen in. Maar toch geven mensen vaak toe dat ze het wel heel lekker vinden."
Smaak"Het was een hele klus voor de jury, want bijna alle kandidaten scoorden goed op alle criteria. Ze werkten ambachtelijk, streekgebonden en duurzaam", vertelt Marjon Krol, woordvoorder van de Held van de Smaak-verkiezing.
Bührs zorgde ervoor dat hij echt boven de andere kanidaten uitsteeg, vanwege de smaak. "De jury was erg onder de indruk van de vaktechnische kennis van Bührs", aldus Krol. "De smaak van zijn worsten gaf de doorslag." Hoe hij ervoor zorgt dat zijn worsten die speciale smaak krijgen, geeft Bührs niet prijs: "Dat is het geheime ingrediënt, maar als ik dat vertel, is het natuurlijk niet geheim meer..."
Landelijke finaleBührs zal in de Week van de Smaak, van 28 september tot en met 6 oktober, Brabant vertegenwoordigen in de landelijke verkiezingen in Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.