Staat moet deel schade door wietpas vergoeden aan coffeeshops

DEN HAAG - De Staat moet een schadevergoeding betalen aan coffeeshops in Brabant, Zeeland en Limburg. De rechter in Den Haag heeft dat woensdag bepaald.
Die oordeelde dat de coffeeshops in het zuiden van het land een paar maanden onnodig schade hebben geleden door de wietpas.

Besloten clubs
Volgens de rechtbank werden klanten van coffeeshops in Brabant, Zeeland en Limburg afgeschrikt door de eis dat ze zich moesten inschrijven als lid van de coffeeshop. De overheid wilde van coffeeshops besloten clubs maken om zo buitenlandse drugstoeristen te weren.

De rechter vindt dat dit doel ook bereikt had kunnen worden als klanten via legitimatie aan konden tonen dat ze inwoner van Nederland zijn. Over de hoogte van de schadevergoeding is nog niets bekend. Daarvoor moeten de coffeeshops een aparte procedure voeren. Het besloten club criterium was in onder meer Brabant van 1 mei tot 19 november 2012 van kracht.

Negentig procent klanten bleef weg
Volgens de coffeeshophouders verdween toen negentig procent van de klandizie. De rechtbank wijst er ook nog op dat verantwoordelijk minister Ivo Opstelten zelf ook al had gezegd dat drugstoeristen al met minder ingrijpende maatregelen geweerd konden worden.

Niet echt blij
Willem Vugs van de Tilburgse vereniging van coffeeshops 'De Achterdeur' is niet echt blij met de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Hij had liever gezien dat het hele beleid om buitenlanders te weren van tafel was gegaan. Hij durft niet te zeggen hoeveel schade de coffeeshops in Brabant hebben geleden. "Het gaat wel over heel veel geld," zegt hij. "Het is jammer dat de belastingbetaler nu opdraait voor het verkeerde beleid van Den Haag."

Minister Opstelten gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank