Meteo Consult: warmterecord van 38,6 graden mogelijk woensdag verbroken

EINDHOVEN - De snelle opwarming de komende dagen lijkt niet meer dan een rimpel in een verder koele periode. Maar die korte piek is mogelijk genoeg om het warmterecord uit 1944 te doen sneuvelen. Meteo Consult rekent in Brabant op lokaal 38 en zelfs 39 graden Celcius.
Het huidige record staat op 38,6 graden, gemeten in het Gelderse Warnsveld op 23 augustus 1944. Dat is voor zover bekend de warmste periode in Nederland ooit. Meteo Consult noemt het 'niet ondenkbaar' dat het record nu wordt verbroken.

De zeer warme lucht komt de komende dagen in verschillende fasen ons land binnen. Hoewel het maandag al aangenaam weer is, zal het dinsdag beduidend warmer zijn. Het hoogtepunt van de hitte is woensdag. De omstandigheden voor een hitterecord zijn dan volgens het weerbureau optimaal. Het is dan zeer warm en bovendien droog genoeg. Bovendien staat de zon hoog genoeg en vormt de vroeg invallende zeewind waarschijnlijk geen bedreiging.

'Puzzelstukjes moeten kloppen'
Natuurlijk, weerbureaus houden wel een slag om de arm. Het is weliswaar niet berekend, maar het zou kunnen zijn dat het woensdagmiddag gaat onweren. Ook zou het kunnen zijn dat nachtelijke onweersbuien in Frankrijk overdag boven Nederland komen en de zon onderscheppen. In beide gevallen zal het record niet worden verbroken.

"Alle puzzelstukjes moeten kloppen", zo benadrukt weerman Reinier van den Berg. "Maar deze keer is het risico niet zo groot dat er iets misgaat. Het komt nu akelig dichtbij dat het oude record wordt verbroken." Met name in Oost-Brabant en Noord-Limburg is de kans vanwege de warme zandgronden aanwezig dat het record daar sneuvelt.

Warmte van korte duur
Alleen al de kans dat het record in gevaar is, is volgens Van den Berg bijzonder. "Toevallig was de laatste keer vorig jaar, in augustus. Maar toen waren de dagen korter en was er minder zon. Bovendien draaide de wind toen. Dat is voor nu niet de verwachting."

Hoe warm ook, de extreme temperatuur is van korte duur. Na woensdag koelt het in sneltreinvaart af en wordt het tussen de 17 en 20 graden. Dan moeten wij het hebben van de momenten tussendoor.