Brandweer: inbraakbeveiliging en brandbeveiliging botsen

20 juni 2013 om 14:20
nl
Inbraakbeveiliging en brandbeveiliging botsen volgens de brandweer Brabant Zuid-Oost. Al de ramen en deuren in huis beveiligen met rolluiken is inbraakveilig, maar niet handig als er brand uitbreekt. Bij het huis aan het Hermelijnkwartier in Cuijk dat woensdagnacht afbrandde, konden buurtbewoners de bewoners niet redden omdat de rolluiken dichtzaten.
Geschreven door

Een woordvoerder van brandweer Brabant Zuid-Oost geeft aan dat men goed moet nadenken over inbraakbeveiliging. "Men moet bewust kiezen voor extra sloten bijvoorbeeld. Dat is veilig tegen inbraak, maar bij brand werkt het vertragend. Je blokkeert je vluchtweg", aldus de woordvoerder. De beste tip is volgens de brandweer om een rookmelder op te hangen. "Dan word je in een vroeg stadium al bewust van de brand en kun je vluchten."
RolluikenBas van Dam plaatst met zijn bedrijf Van Dam uit Veghel ook rolluiken. Hij reageert naar aanleiding van de brand in Cuijk op de problemen die zich daar voordeden. Zijn tip om dit soort problemen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je een vluchtroute hebt.
"Ik adviseer mensen om een deur op de begane grond handmatig te laten openen. Ook op de bovenverdieping zou ik een rolluik handmatig maken. Als er brand uitbreekt en de stroom uitvalt, kun je die altijd nog openen", aldus Van Dam.
Ramen naar binnen openIn het verleden heeft hij bij een huis in Nieuwkuijk een proefopstelling gemaakt voor als er brand uit zou breken. Daarbij is gezorgd dat alle ramen naar binnen toe openen. "Als je dan toch een elektrisch rolluik hebt, kun je het raam openen en proberen van binnenuit het rolluik te forceren", vertelt Van Dam.
Vanaf buiten is het zeer moeilijk om binnen te komen. "Rolluiken werken inbraakvertragend. Men kan wel proberen om bij brand de voordeur te openen. Die opent wel naar binnen", legt Van Dam uit. De woordvoerder van de brandweer geeft aan dat niet alleen rolluiken voor problemen kunnen leiden bij brand: "Als er geen rolluiken hadden gehangen in Cuijk, wil dat nog niet zeggen dat de buren sneller binnen konden komen. Dat ligt ook aan de sloten en ramen sla je niet zomaar in", aldus de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.