30 meter lange megakaneelstok torent boven Oosterhout uit

OOSTERHOUT - De megakaneelstok van 30 meter is dinsdagochtend bij de snoepfabriek op het Oosterhoutse industrieterrein De Vijf Eiken geplaatst. Het duurde 2,5 uur om de silo in de vorm van een kaneelstok van de vrachtwagen te takelen en op de juiste plek te plaatsen.
De reuzekaneelstok staat in de 'snoeptuin' voor de fabriek tussen het andere snoep op schaal. Die kunstwerken zijn 5 meter hoog en hebben verder geen functie. Deze reuzekaneelstok wel.

50.000 kilo suiker
Directeur Jan Harm Spijkervet van de snoepfabriek is trots op de nieuwe aanwinst. ''We hadden nog een silo nodig. Dat zijn normaal gesproken vrij lelijke dingen. Maar deze vind ik echt geweldig, precies op schaal en het ziet er heerlijk uit.''

De bedoeling is dat de kaneelstok de functie krijgt van silo waar 50.000 kilo suiker in op wordt geslagen. Op 19 juli wordt de reuzekaneelstok officieel in gebruik genomen door burgemeester Huisman van Oosterhout.

Lange reis
De megakaneelstok kwam maandagavond na een rit van 3,5 uur aan bij de snoepfabriek. De rit begon maandagavond om acht uur in Lemmer waar de silo is gemaakt. Met een gemiddelde snelheid van 80 kilometer per uur ging de kaneelstok over de snelweg richting Oosterhout. Iets voor half twaalf kwam de 10 ton zware silo daar aan.


Het duurde echter wel ruim een half uur om de laatste bocht te maken. Er stonden in de laatste bocht een lantaarnpaal en een straatnaambord in de weg. Ook bleef hij achter een oprijplaat hangen en schaafde hij met de bodem van de trailer over het asfalt.