Video

Vier meter diepe waterput aangetroffen in historisch pand Breda

11 juli 2013 om 02:56
nl
Een opvallende vondst in de Catharinastraat in Breda. Tijdens de restauratie van een historisch pand troffen de bewoners een vier meter diepe waterput aan onder de vloer van de woonkamer met daarin een laag kraakhelder grondwater. De put is hoogstwaarschijnlijk van voor 1740.
Geschreven door

Anita Drummen en haar man Frank Fluitman wonen in de binnenstad van Breda. Tijdens het ontmantelen van de vloer in hun huis troffen ze de waterput aan. "We hadden meteen in de gaten dat het iets bijzonders was."                                           
'Je kijkt de diepte in'Na het weghalen van een stukje beton dat op de put was gebouwd, keek Anita de diepte in. "We keken meteen de diepte in. Gekeken naar de ligging van het huis, heeft de put vroeger in de tuin gelegen. Het lijkt dat er gewoon overheen is gebouwd, vermoedelijk rond 1740. De put is dus eeuwen onzichtbaar geweest." 
Een bouwhistoricus heeft naar de put gekeken en bevestigd dat deze minimaal uit de zeventiende eeuw stamt. Hoogstwaarschijnlijk is deze een stukje ouder. Het grootste gedeelte van het huis was vernieuwd na de stadsbrand van Breda in 1534. Of de waarde van het pand toeneemt durft Anita niet te zeggen: "Ik denk het niet hoor, maar wie weet..."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.