Kamer vraagt Verenigde Staten om kernwapens 'in Volkel' niet te vernieuwen

11 juli 2013 om 00:08
nl
De Nederlandse regering heeft donderdag in Washington bij de Amerikanen aangedrongen om af te zien van de modernisering van de kernwapens die opgeslagen zouden liggen op vliegbasis Volkel.
Geschreven door

Kamerlid Raymond Knops (CDA) overhandigde in de Verenigde Staten een brief namens een meerderheid van de Tweede Kamer. Daarin vraagt de Kamer aan het Amerikaanse Congres om af te zien van de modernisering van de kernwapens.
Miljoenen voor vernieuwingHet Congres bespreekt de wet waarmee fondsen worden vrijgemaakt voor het up-to-date maken van de B61-atoombommen. Daarvan liggen er vermoedelijk ongeveer twintig op de basis in Brabant. De Amerikanen willen daarvoor 664 miljoen dollar, circa 507 miljoen euro, uittrekken.
Kamerlid Harry van Bommel van de SP zei eerder tegen Radio 1 dat het belangrijk is dat de Verenigde Staten de bommen voorlopig niet gaan moderniseren. Daardoor zou het namelijk makkelijker zijn om met de Amerikanen een discussie te houden over het nut van de B61-bommen in Nederland en zelfs Europa. "Als wij niets doen gaan de Amerikanen gewoon moderniseren. En dan zeggen zij: 'Wij hebben er nu veel geld ingestoken. Nu kunt u niet van ons verlangen dat wij die kernbommen verwijderen.' Zolang de bommen niet gemoderniseerd zijn, is die discussie een stuk makkelijker en een stuk begrijpelijker te voeren."
'Gebruik geld ergens anders voor'De B61 moet uiterlijk in 2017 worden gemoderniseerd. Volgens PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen afzien van de modernisering. Kamerlid Knops durft nog niet te zeggen wat de uitkomst zal zijn van het debat in het Congres. Eind vorig jaar stemde een meerderheid in de Tweede Kamer al voor een motie die het kabinet opriep de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa tot speerpunt te maken.
Het was lange tijd een publiek geheim dat er kernwapens in Volkel liggen. In juni
bevestigde oud-premier Ruud Lubbers dat er decennialang Amerikaanse kernwapens liggen onder de grond op de vliegbasis in Volkel. Hij werd daar later in gesteund door oud-premier Dries van Agt. Die trok publiekelijk in twijfel dat het nog een geheim is. Volgens Lubbers liggen er 22 kernbommen in Volkel.
*** Lees ook: vijf vragen (en antwoorden) over de kernwapens in Volkel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.