Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld

BREDA - In de rechtbank in Breda werden dinsdag voor de tweede dag op rij getuigen gehoord over mishandelingen binnen een Bredase priestercongregatie. De getuigenverklaringen moeten voldoende blijken voor een civiele zaak tegen de congregatie, want in de archieven van de kerkelijke instelling is over de mishandeling niets te vinden. Het hoofd van toen beweerde dinsdag van grof fysiek geweld niets te weten.
De getuigen worden gehoord omdat Henk van den Heuvel een civiele zaak wil aanspannen tegen de Bredase priestercongregatie. Van den Heuvel zou in de jaren '60 ernstig mishandeld zijn door de broeders op het Sint Joseph-internaat in Limburg. Het internaat viel onder de congregatie uit Breda.

Behalve de emotionele verklaringen van de slachtoffers werden dinsdag ook twee paters die op het internaat werkten gehoord.

Hoedemaker: 'Nooit tekenen mishandeling gezien'
Pater Hoedemaker was destijds leraar catechese. Hoedemaker zou één van de 'goede paters' zijn geweest. Hij verklaarde tegenover de rechter dat hij nooit tekenen van mishandelingen bij de leerlingen heeft gezien.

Hoedemaker hoorde pas jaren later van de ernstige mishandelingen op het internaat. Hij gaf wel toe dat er destijds makkelijker geslagen werd. "Dat was de tijdsgeest", aldus de pater.

'Nooit excessief geweld gezien'
Pater de Rooij is hoofd van de Congregatie Priesters van het Heilig Hart van Jezus. Hij verklaarde dat hij inmiddels weet van seksueel misbruik op het internaat, maar van grof fysiek geweld wist hij niets. Hij hoorde wel van anderen dat er in het 'cachot' wel eens werd geslagen.

De pater heeft onlangs gesproken met psychologe Dujardin. Zij werkte destijds op het internaat. Volgens De Rooij heeft zij nooit excessief geweld gezien.

In 1962 zijn er drie broeders weggestuurd van Sint-Joseph. De Rooij hoorde dat voor het eerst tijdens de hoorzitting. De pater zegt volledige toegang tot dossiers van de congregatie te hebben. Maar hij heeft geen dossiers van leerlingen van het internaat. Die werden bijgehouden door de directie van de school.

Geen aanwijzingen van geweld in archieven
Een andere pater van de congregatie, pater Peels, heeft onderzoek gedaan in de archieven van het internaat. Hij heeft daar geen aanwijzingen van het gebruikte geweld gevonden.

De verhoren zitten er voorlopig op. In het najaar gaat de zaak verder. Dan verschijnt onder andere Wim Deetman voor de rechter. Hij deed namens de commissie Deetman onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Katholieke kerk. Ook psychologe Dujardin zal dan vragen van de rechter beantwoorden.