Video

Tweede Kamer vergadert over uitstel proefboringen schaliegas: 'Tachtig boorplekken in Brabant'

18 september 2013 om 19:41
nl
De Tweede Kamer heeft donderdag een hoorzitting gehouden over proefboringen naar schaliegas. Er is onder meer gesproken over het besluit van het kabinet om die boringen voor minstens anderhalf jaar uit te stellen. De boringen zouden in Brabant onder meer in Boxtel en Haaren plaatsvinden. Een nieuw onderzoek zal ongeveer anderhalfjaar in beslag nemen. Pas daarna wordt de knoop doorgehakt.
Geschreven door

Sprekers van diverse partijen kwamen in de Kamer over de kwestie aan het woord, onder wie de hoogleraar Theo Olsthoorn van de TU Delft. Hij vertelde Omroep Brabant dat er tachtig boorplekken in een gebied van 25 bij 25 kilometer nodig zijn om in Boxtel schaliegas te winnen, zo staat dat volgens hem in een rapport van Halliburton.
Volgens hoogleraar Jan Rotmans hebben de proefboringen 'een afschrikwekkend effect' op de Brabantse economie en stoten ze bedrijvigheid af.
MER-rapportDonderdag is het MER-rapport gepubliceerd dat tot het uitstellen door minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft geleid. Het rapport stelt dat het oorspronkelijke onderzoek waarop minister Kamp zich baseert te beperkt is.
Het rapport stelt verder dat er in Brabant 18.000 keer 'gefrackt' gaat worden. Fracken is een methode die wordt gebruikt om schaliegas te boren.
BrabantWaterBrabantWater geeft donderdag aan blij te zijn met het kabinetsbesluit. "De antwoorden die wij wilden hebben, werden niet door het kabinet gegeven. Daarom zeiden wij dat er eerst beter wetenschappelijk onderzoek moest plaatsvinden", aldus een woordvoerder van BrabantWater.
De waterleverancier is zelf een onderzoek naar schaliegaswinning begonnen, in samenwerking met drinkwaterinstituut KWR. "Over een jaar hebben we die resultaten, dus kunnen we dan pas naar het effect van de boringen op het water kijken."
MilieudefensieMilieudefensie roept Kamp op daad bij woord te voegen en de opsporingsvergunningen voor schaliegas, die zijn verleend aan Cuadrilla en andere boorbedrijven, per direct in te trekken. Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie, blijft ondanks het uitstel kritisch.
"Kamp zegt een geschikte locatie te willen, maar eigenlijk wil hij proberen het draagvlak te vergroten voor het controversiële en vervuilende schaliegas. Daar zal hij een harde dobber aan hebben, want Nederland wil geen schaliegas maar duurzame energie", meent Ritsema.
Cuadrilla verwacht geen schadeHet Engelse boorbedrijf Cuadrilla, dat de proefboringen wil gaan uitvoeren, verwacht niet veel schade. Wel houdt ze de optie voor een eventueel schadefonds open. Wel benadrukt het bedrijf dat als er niet niet wordt gestart met proefboringen, er gas uit Rusland en Algerije zal moeten worden geïmporteerd. Dan zullen de emissies veel hoger zijn. 
Het bedrijf is van plan om alle meetgegevens online te gaan publiceren. Cuadrilla zegt open te zijn over gebruikte chemicaliën bij de boringen. "Dat staat al twee jaar op de website", aldus directeur Frank de Boer. "Het verbaast me dat mensen zeggen dat we het geheimhouden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.