Twee ton wachtgeld voor Henk Krol: 'Hij heeft er gewoon recht op'

6 oktober 2013 om 10:19
nl
Het vertrek van Henk Krol uit de Tweede Kamer betekent dat hij aanspraak maken op flink wat wachtgeld. Krol zou recht hebben op ruim 200.000 euro. Volgens bestuurskundige Marcel Boogers is dat terecht. "Deze regeling geldt nu eenmaal in Nederland, het is een soort WW-uitkering voor ex-politici."
Geschreven door

Dit weekend wilde oprichter en senator van 50Plus Jan Nagel zich niet uitlaten over het wachtgeld van Krol. Volgens bestuurskundige Marcel Boogers (voorheen werkzaam aan de Tilburg University) behoort de wachtgeldregeling tot de privileges van Kamerleden. "Met deze regeling voorkom je dat er te veel pluche blijft kleven in Nederland."
Henk Krol stapte vorige week op nadat duidelijk werd dat hij geen pensioenpremies had betaald voor zijn personeel van de GayKrant.
Gemakkelijk opstappenBoogers: "Als de regeling er niet was, zou de kans best groot zijn geweest dat Krol zou zijn aangebleven. Dat hij zich had afgesplitst van zijn partij bijvoorbeeld. Dan is het beter dat het iemand gemakkelijk gemaakt wordt om op te stappen dan dat hij kosten wat kost blijft zitten."
Volgens Boogers krijgt Krol niet in één keer ruim twee ton op zijn rekening gestort. "Het geld wordt uitgesmeerd over een heel lange periode. Er zijn maar heel weinig politici die over de hele periode gebruikmaken van die regeling. Bovendien zijn er eisen aan verbonden, je hebt sollicitatieplicht."
'Hij heeft er recht op'Op de vraag of het terecht is dat Krol wachtgeld krijgt, is Boogers kort. "De regel geldt in Nederland dus ja, hij heeft er recht op. Je kunt kijken of de regeling nog wel van deze tijd is maar als je van de regeling af wilt, moet er een debat over komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.