Video

Grafsteen van Jan Claesen 'de trompetter van de Prins' valt letterlijk uit elkaar

31 oktober 2013 om 21:19
nl
De trompetter van de Prins: Jan Claesen rust al eeuwen in een graf in Andel. De inscriptie op de grafsteen van de in 1634 vermoorde soldaat is na bijna vierhonderd jaar onleesbaar geworden en de steen zit vol scheuren. Om de historische steen te behouden voor de toekomst is een reparatie dringend nodig.
Geschreven door

Ad de Graaf CDA gemeenteraadslid voor het CDA in Woudrichem knielt bij de steen neer. Zijn vingers gaan over en langs scheuren: "Hij is gescheurd, de letters zijn vervaagd en er kruipt van alles tussen. Er komt vocht tussen de scheuren en dat wordt alleen maar erger". 
De Graaf, inwoner van het dorp Andel dat onder de gemeente Woudrichem valt, heeft de deplorabele staat van de grafsteen recent aangekaart in de gemeenteraad.
Trompetter van de PrinsDe Graaf wil dat de steen wordt gerestaureerd. Al is het alleen maar voor de legende die al eeuwenlang de ronde doet over het geheimzinnige graf. Onder de steen zou Jan Claesen de trompetter van de Prins begraven liggen. In 1634 werd hij vermoord in Andel en is daar destijds in de kerk begraven.
Inderdaad: de Jan Claesen die trompetter was bij de Prins maar in zijn latere leven poppenkastvoorstellingen gaf samen met zijn vrouw Katrijn.
Wel of niet waarHet bewijs dat in het graf 'de Jan Claesen' rust is nooit gevonden. Archiefstukken uit die tijd zijn verloren gegaan. De restauratie van de steen gaat rond de 3000 euro kosten. "Het is een monument, het is cultuur. Dit moeten we met elkaar ervoor over hebben om de steen te restaureren", zegt de Graaf.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.