Video

'Bang voor stank', grote drukte op informatieavond over mestfabrieken in Deurne

4 november 2013 om 23:58
nl
Ze woont midden in het centrum boven de HEMA, zegt ze. En ze gaat soms over haar nek van de stank van de mest. En ze is niet de enige inwoner van Deurne. De komst van meer mestfabrieken is een heet hangijzer in het dorp. Maandagavond kwamen honderden mensen naar een informatieavond.
Geschreven door

Die was georganiseerd door de actiegroep Stop de Stank. Deze groep voert actie tegen de plannen van de gemeente Deurne om extra mestfabrieken toe te staan. Een gevoelig punt, want op de Peel wonen veel veehouders en de burgers zijn bang voor stank. De bekende milieuprofessor Lucas Reijnders sprak de mensen toe.
'Mestfabriek gevaarlijk en geen oplossing'Reijnders liet geen spaan heel van het regeringsbeleid voor het mestoverschot in Nederland. Ook de boeren moesten het ontgelden. Reijnders hekelde de onkunde van boeren als het gaat om anders proberen te boeren.
Volgens de milieuprofessor, die inmiddels met pensioen is, zijn mestfabrieken geen oplossing voor het mestoverschot. Hij vindt ze zelfs gevaarlijk en schadelijk voor de volksgezondheid. Alleen een verkleining van de veestapel helpt, zo betoogde hij.
'Stank wordt erger'De inwoners die maandag naar de informatieavond kwamen, vinden dat de stank steeds erger wordt in het dorp. "Het is de laatste jaren veel erger geworden," zegt een man. "Ik vind het onbeleefd om te zeggen, maar de stank komt ook uit Den Haag," betoogt een ander. "Er komen steeds meer mestfabrieken terwijl het geen oplossing is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.