Video

Piloot speelt piano tijdens vliegreis over de Alpen

5 november 2013 om 12:30
nl
Je ziet de landingsbaan dichterbij komen, langzaam en een beetje schokkerig. "Het gaat prima," roept de piloot, "alleen doet m'n gas het nu niet meer". Hij steekt zijn handen in de lucht. Het toestel maakt een veel te harde landing maar blijft rijden, zelfs als het zich door de muur van een hangar heeft geboord. "Oh," zegt de piloot. "Nu doet - ie het weer."
Geschreven door

Wat in het echt rampzalig zou zijn, veroorzaakt geen enkele hartklopping als de piloot een vliegsimulator bedient. Een apparaat dat je de mooiste vliegtochtjes laat maken zonder achter je computer vandaan te komen. Zeg maar, een leunstoelpiloot.
PianokrukpilootBij Raph van Raat zou je dan over een pianokrukpiloot moeten praten. Samen met een programmeur heeft hij een vliegsimulator en een concertvleugel zo met elkaar verknoopt dat het vliegtuig op het scherm gestuurd wordt met pianomuziek.
Hoe precies is voor een leek onduidelijk maar er komt in ieder geval een woud van kabels aan te pas. De bijzondere vliegreis die het publiek met Van Raat kan maken, staat komend weekeinde een paar keer op het programma van festival November Music.
'Vol gas!'"Dit is vol gas", lacht Van Raat terwijl hij met beide handen op de bastoetsen hamert. En met even veel enthousiasmer laat hij nog even zien hoe hij met z'n piano de deur van het toestal sluit of de parkeerrem bedient.
Ralph van Raat is een bekende concertpianist. Maar hij heeft ook een vliegbrevet en maakt regelmatig vliegtochtjes (écht, in de lucht en niet in een simulator). Het was die combinatie die tot dit idee leidde.
Bijzonder projectEen plannetje dat werkelijkheid werd mede dankzij het Maastrichtse muziekproductiehuis 'Intro in Situ' waar de Bossche componist Bart van Dongen inmiddels alweer een paar jaar de scepter zwaait. Het bijzondere project beleeft z'n premiére op November Music.
Tijdens het concert neemt Van Raat het publiek mee op een vliegtochtje over de Alpen. Alle handelingen die nodig zijn om het vliegtuig die reis te laten maken, zijn verwerkt in een compositie van Florian Maier maar Van Raat komt er niet door alleen maar keurig de nootjes te spelen.
VeiligHet plan is namelijk om de steeds wisselende weersomstandigheden boven de Alpen in de simulator te laden. Van Raat zal met z'n piano bij moeten sturen en improviseren waarbij hij voortdurend twee heren moet dienen: de passagiers moeten veilig aankomen maar muzikaal moet de reis ook de moeite waard zijn.
"Het is een waanzinnig project", roept Van Raat met de lach van iemand die er zin in heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.