Video

Tilburgse begint hulpactie op Filipijnen: 'plunderingen vormen een reëel gevaar'

12 november 2013 om 13:45
nl
Maartje Ruijgt uit Tilburg, die al zeven jaar op de Filipijnen woont, is in dat land een eigen inzamelingsactie begonnen. Ze is bang dat na de vernietigende tyfoon Haiyan andere gevaren op de loer liggen. "Plunderingen vormen een reëel gevaar. Konvooien naar de rampgebieden hebben politiebegeleiding nodig."
Geschreven door

"Eind van de week hoop ik naar plekken te kunnen gaan waar de nood het hoogst is", zegt Ruijgt. "Het is wel mooi om te zien dat iedereen een ander probeert te helpen. Dat hoort helemaal bij dit land. Dat zie ik overal waar ik kom."
Het bereiken van de echt zwaar getroffen gebieden verloopt uiterst moeizaam, zegt de Tilburgse. "Daar komt bij dat er veel regio's in ernstig getroffen provincies zijn die nauwelijks nog hulp hebben gekregen."
Alles platVolgens Ruijgt ligt op sommige plekken letterlijk alles plat en is daar nog geen hulpverlener geweest. Behalve slechte wegen die een hindernis vormen, zijn helaas ook vaartuigen nauwelijks inzetbaar rond de getroffen eilanden. Er is sprake van veel regen en het waait op sommige plekken nog hard.
Ruijgt woont in Cebu City, de hoofdstad van de provincie Cebu, waar bijna 900.000 mensen wonen. Ze heeft er een bedrijfje dat projecten en trainingsprogramma's voor vrijwilligers opzet. "Het openbare leven begint hier weer op gang te komen. Elektriciteit en water zijn, met onderbrekingen, weer beschikbaar. Het gaat redelijk normaal toe nu."
Nieuwe dreigingenDe storm boven de Filipijnen is weggetrokken, maar nieuwe dreigingen doemen op. Dinsdag werden delen van het land opgeschrikt door flinke naschokken van de aardbeving die twee weken geleden plaatsvond.
Maar de nood kent ook andere gezichten: plunderaars zijn op pad en die deinzen niet terug voor geweld. Hongerige mensen zoeken voedsel voor hun kinderen en andere familieleden.
Plunderingen"De plunderingen, hoe begrijpelijk ook wanneer mensen geen voedsel hebben, vormen een reëel gevaar. Konvooien naar de rampgebieden hebben politiebegeleiding nodig", aldus Ruijgt.
Andere aanhoudende problemen vormen de gebrekkige communicatie en de slechte staat waarin veel wegen na de tyfoon Haiyan verkeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.