Keurmeesters kijken, knijpen, ruiken en proeven: boerenkaas uit Hoogeloon en Gilze het lekkerst

MADE - De lekkerste oude en belegen boerenkaas van Zuid-Nederland komt van de Brabantse kaasboerderij Ruurhoeve uit Hoogeloon. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een wedstrijd tussen zo'n 25 kaasboeren uit Limburg, Zeeland en Brabant.
In de categorie schapen- en geitenkaas was boerderijwinkel De Schaepsdijck uit Gilze de nummer één. De prijs voor de beste jonge- en kruidenkaas ging naar een boerenbedrijf in Zeeuwse Middelburg.  

'Dit is best spannend'
De wedstrijd rond de beste boerenkaas van Zuid-Nederland wordt één keer per jaar gehouden. Maar de kaasboeren waren voor het eerst te gast op kaasboerderij 't Bosch in Made om hun waar te laten keuren. Een team van keurmeesters keek, kneep, rook en proefde zeer serieus. Voor de kaasboeren is het namelijk best een belangrijke verkiezing.

"Dit is best spannend", zegt kaasboer Jan Vermeer uit Goirle. "Als het goed uitpakt, is het leuk om te vertellen in je eigen boerderijwinkel. Het is extra reclame."

Geheimen
De kaasboeren leverden hun kazen aan het begin van de dag in waarna deze 'anoniem' werden gemaakt aan de hand van een genummerd stickertje. De jury kon zo objectief de boerenkaas keuren.

Opvallend was dat boerenkaas zoveel verschillende smaken kan hebben. "Boerenkaas heeft veel geheimen", weet Vermeer daarover. "Elke kaasboerderij heeft toch zijn eigen recept. Mijn koeien lopen bijvoorbeeld buiten. Dan krijg je al een veel lekkerdere smaak. De rijping is ook belangrijk. Er zit veel achter."