Stichting Skal stelt Encebe Boxtel onder verscherpt toezicht na vleesfraude

7 december 2013 om 12:14
nl
De stichting Skal heeft Encebe Vleeswaren uit Boxtel zaterdag met onmiddellijke ingang onder verscherpt toezicht gezet. Aanleiding zijn de onthullingen van twee klokkenluiders dat het bedrijfsonderdeel van VION heeft gefraudeerd met vlees.
Geschreven door

De stichting Skal houdt in Nederland namens de overheid toezicht op de biologische productie. Het Skal-tuchtgerecht zal oordelen wat een passende sanctie tegen Encebe is, meldt Skal op haar website. 'Deze overtreding van de biologische wetgeving nemen wij zeer serieus. Wij zullen de overtreding nauw onderzoeken om vast te stellen dat het inderdaad om een eenmalige overtreding gaat'.
Wel degelijk gesjoemeldTwee klokkenluiders zeiden vrijdag tegen Omroep Brabant dat er wel degelijk gesjoemeld werd bij VION, in tegenstelling tot eerdere onderzoeken. Bij het onderdeel Encebe Vleeswaren werd 23.000 kilo vlees ten onrechte als duurder biologisch vlees verkocht. 11.000 kilo kwam in de supermarkten terecht.
VION bood excuses aan en zegt dat de procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.
Scherpe controlesBionext, een belangenbehartiger van de biologische sector, pleit voor verscherpte controles op de biologische vleessector. "Consumenten die biologische producten kopen, moeten kunnen vertrouwen op de biologische kwaliteit", laat de organisatie in een verklaring weten.
Met scherpere controles denkt Bionext aan kruiscontroles tussen sectoren en bedrijven, toezicht op kwaliteitsmanagementsystemen en de strikte scheiding van biologische en gangbare stromen in een bedrijf. Ook 'extra ogen en oren' is voor Bionext een mogelijkheid.
Dierenbescherming geschrokkenDe Dierenbescherming zegt geschrokken te zijn door de fraude die vrijdag aan het licht kwam. De Dierenbescherming zegt dat deze onthulling los staat van het onderzoek dat Hans Alders eerder namens de Dierenbescherming deed naar vermeende fraude bij VION met varkensvlees met één ster van het Beter Leven kenmerk.
De Dierenbescherming wil nu de bevindingen van Skal afwachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.