Video

Politiecijfers: criminaliteit in Midden- en West-Brabant neemt af

19 december 2013 om 14:10
nl
De criminaliteit politiedistrict Zeeland West-Brabant is afgenomen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politie. Van bijna alle soorten misdaad is minder aangifte gedaan.
Geschreven door

De nieuwe eenheid Zeeland/West-Brabant is een samenvoeging de vroegere politieregio's Midden- en West-Brabant en Zeeland.
De politie zette afgelopen jaar extra in op woninginbraken, overvallen en straatroven. In de eerste maanden van 2013 werd er een kwart meer ingebroken dan het jaar daarvoor. Aan het eind van het jaar werd dat verloren terrein terug gewonnen en bleek over het gehele jaar dat er 2,5 procent minder inbraken zijn gepleegd.
Het aantal overvallen daalde nog sterker, van 165 in 2012 naar 140 in 2013. Straatrovers bleven even actief als het jaar daarvoor, ruim vierhonderd gevallen werden gemeld bij de politie.
Woninginbraken vaak niet opgelostDe politie loste een kwart van de overvallen en zo'n dertig procent van de straatroven op. Bij de woninginbraken ligt die score een stuk lager. Slechts in acht procent van de gevallen werd een dader aangehouden.
"Een inbreker wordt vaak op heterdaad betrapt. Vaak is hij verantwoordelijk voor een reeks van inbraken. Dat kunnen we dan zien aan de werkwijze, maar die andere inbraken kunnen we vaak niet bewijzen. We zien dan dat het aantal inbraken in een bepaalde buurt afneemt, maar het aantal opgeloste zaken neemt dan niet af", legt politiechef Hans Vissers uit.
Ook het een-op-een contact dat overvallers en straatrovers met hun slachtoffers hebben, zorgt in die categorieën voor een grotere pakkans. Dat komt dan vaak door duidelijke signalementen die slachtoffers doorgeven.
Huiselijk geweldAlleen in het geval van huiselijk geweld ziet de politie een lichte toename. Afgelopen jaar werden negenduizend gevallen gemeld. Hoe gek het ook klinkt, de politie is blij met deze stijging. "Dat komt omdat nog steeds heel veel gevallen van huiselijk geweld niet wordt gemeld bij de politie", vertelt Vissers.
De politie blijft hameren op de alertheid van burgers. "Mensen moeten af van de schroom om 112 te bellen. Vaak wordt gedacht dat je alleen mag bellen als er bloed vloeit. Als je iets verdachts ziet, moet je bellen. Daarmee is de kans veel groter om mensen op heterdaad te betrappen", drukt de politiechef iedereen op het hart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.