Video

Wildplaskunstenaar Theo Brandwijk (32) uit Eindhoven: ‘Kunstwerken pissen is precisiewerk’

19 december 2013 om 17:03 • Aangepast 22 november 2020 om 02:35
nl
Zijn telefoon staat roodgloeiend en het verkeer op zijn Facebook en Instagram is de laatste dagen enorm toegenomen: de 32-jarige Theo Brandwijk uit Eindhoven krijgt na zestien jaar 'eindelijk' erkenning voor zijn geruchtmakende wildplaskunstwerken.
Profielfoto van
Geschreven door

Theo krijgt diverse aanvragen voor reportages en items nadat hij deze week werd geïnterviewd door Vice.
Adelaars plassenLiefde voor kunst is bij Theo van kinds af aan met de paplepel ingegoten. Dat neemt bij Theo, die in het dagelijks leven in te huren is als ontwerper en kunstenaar, bijzondere vormen aan.
Als tiener was zijn pisstraal al 'zo krachtig' dat hij er talloze figuren en logo's op muurtjes kon tekenen. Inmiddels heeft Theo maar één doel: de adelaar van de Duitse twee euromunt tot in detail nabootsen. Met zijn urine.

Op tenen staan"Ik vind dat zo'n krachtig symbool", vertelt Theo. "Prachtige beesten en daarom heerlijk om na te plassen. Ze worden ook steeds beter. Als ik wat meer biertjes op heb merk ik dat het me makkelijker afgaat. De kop blijft lastig: daarvoor moet ik op mijn tenen staan", lacht de kunstenaar.
In Eindhoven moeten vooral muurtjes het ontgelden. Het Stroomhuis gelegen aan 't Eindje is zijn favoriete locatie. "Vergis je niet, het is echt precisiewerk. Vooral als je de snavel goed wilt hebben moet je heel vlug zijn. Natuurlijk is het zonde voor de gebouwen, maar je krijgt er wel mooie kunst voor terug."

Wachten op privacy instellingen...

'De koning'In zijn vriendenkring staat Theo bekend als 'de koning van het wildplassen'. Zijn record staat op drie adelaars naast elkaar. "Van links naar rechts nam de kwaliteit wel af", lacht hij.
In zestien jaar is hij nog maar één keer op de bon geslingerd voor wildplassen. Spannend blijft het voor hem altijd. "Zelfs na zestien jaar. Wildplassen blijft verboden, dus soms vraag ik aan een vriend of hij even op de uitkijk wil staan. Is het kunstwerk goed genoeg, dan gaat hij op Instagram."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.