Proefproces coffeeshop Toermalijn Tilburg; wietpas niet in strijd met Grondwet

24 december 2013 om 11:23
nl
Coffeeshops mogen een besloten club zijn en ze mogen alleen inwoners uit de eigen stad toelaten. Dat is niet in strijd met de Grondwet of het Europese recht. Dat heeft Staatsraad Advocaat-Generaal mr. Keus dinsdag bepaald. Die uitspraak kwam na een proefproces door onder meer coffeeshop Toermalijn in Tilburg.
Geschreven door

Het draait allemaal om de wietpas. De overheid wilde die invoeren om drugstoerisme tegen te gaan. Die pas regelde in feite dat coffeeshops niet meer aan buitenlanders mochten verkopen. Hij werd ook weer afgeschaft. Desondanks begon de eigenaar Willem Vugs van de Toermalijn een proefproces.
Inbreuk privacyHij is het er niet mee eens dat coffeeshopbezoekers altijd een uittreksel uit het bevolkingsregister bij zich moeten hebben. Dat vindt Vugs een inbreuk op de privacy omdat je bij de aanvraag van het document moet vertellen waar je het voor nodig hebt.
De rechtbanken in Breda en Maastricht oordeelden eerder dit jaar dat het besloten clubcriterium niet is toegestaan. Over de vraag of alleen aan mensen uit de eigen stad verkocht mag worden waren de rechtbanken het niet eens.
Breder perspectiefNu de Staatsraad heeft gezegd dat beide maatregelen niet in strijd zijn met de Grondwet en het Europees Recht kunnen de rechtbanken het probleem van drugstoerisme in een breder perspectief plaatsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.