Kunstenares Iris van Dongen uit Tilburg mag officieel portret Willem-Alexander maken

16 januari 2014 om 20:18
nl
Kunstenares Iris van Dongen uit Tilburg mag samen met twee andere kunstenaressen een officieel staatsieportret maken van koning Willem-Alexander. Dat maakte het Mondriaan Fonds donderdag bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Geschreven door

Behalve Van Dongen gaat het om Rineke Dijkstra uit Sittard en Femmy Otten uit Amsterdam. Een expertcomité koos de drie vrouwen op basis van de schetsontwerpen die door twaalf kunstenaars werden ingediend. In de gekozen ontwerpen 'vallen de persoonlijkheid en de symboolfunctie van de koning samen', zo oordeelde het comité.
Van Dongen is geboren in Tilburg en woont nu in Berlijn. Zij maakte twee schetsontwerpen van de koning. Eentje van Willem-Alexander in een 'vriendelijke' houding en eentje die statiger is, aldus het Mondriaan Fonds.
Opdracht van overheidHet Mondriaan Fonds kreeg begin september van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht de totstandkoming van drie staatsieportretten voor de nieuwe koning te begeleiden.
De staatsieportretten van de drie kunstenaressen worden halverwege dit jaar verwacht. Ministeries, provincies, gemeentes, ambassades, rechtbanken en particulieren kunnen de kunstwerken bestellen en vervolgens ophangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.