Arrest over kosten opslag bluswater Chemie-Pack Moerdijk is ‘onbegrijpelijk’

17 januari 2014 om 11:49
nl
Het bedrijf Wilchem uit Papendrecht noemt de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de kosten voor de opslag van het bluswater van Chemie-Pack ‘onbegrijpelijk’. Het hof oordeelde dat Wilchem één miljoen euro moet betalen aan de gemeente Moerdijk.
Geschreven door

De gemeente Moerdijk en het bedrijf liggen al enige tijd met elkaar in de clinch. Het gaat om kosten die zijn gemaakt voor het opslaan van bluswater na de brand bij Chemie-Pack op 5 januari 2011. “We hebben er alles aan gedaan om het bluswater op te vangen om daarmee milieuschade te voorkomen”,  zegt Gjalt Rameijer, woordvoerder van het bedrijf Wilchem. “De gemeente Moerdijk is veel te laat met de vergunning gekomen waardoor de kosten onnodig zijn opgelopen.”  Het bedrijf gaat het vonnis nog nader bestuderen.
Wilchem uit Papendrecht is gespecialiseerd in het opruimen van gevaarlijke stoffen en was door Chemie-Pack ingehuurd om het water te verwijderen. Het water lag maanden opgeslagen op de boot Pafos wat tonnen kostte.
Garantstelling MoerdijkOmdat er onzekerheid was of de directie van het afgebrande bedrijf wel kon betalen, stelde de gemeente zich volgens Wilchem garant voor het geval de kosten meer dan drie ton zouden bedragen. De gemeente ontkende dat dit is toegezegd.
Moerdijk procedeerde tot aan de Hoge Raad. Die verwees de zaak terug naar het gerechtshof dat de gemeente nu in het gelijk heeft gesteld. Burgemeester Jac Klijs liet al weten verheugd te zijn met de uitspraak. "We waren er altijd van overtuigd dat wij en daarmee onze inwoners deze kosten niet moesten dragen”, aldus Klijs.
In het geschil loopt ook nog een bodemprocedure.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.