Video

Motorclub No Surrender: nieuwkomer uit Zundert overschaduwt Satudarah

23 januari 2014 om 10:18
nl
De verhoudingen in de motorwereld staan op z'n kop. Henk Kuipers, leider van de Satudarah, keert de club de rug toe en stapt over naar concurrent No Surrender. Door de overstap, waarbij in Kuipers' kielzog 180 andere clubleden vertrekken, overvleugelt de club in één klap Satudarah en de Hells Angels. Waar komt die aantrekkingskracht van No Surrender, die z'n roots heeft in Zundert, vandaan?
Geschreven door

De relatief nieuwe motorclub No Surrender maakte een jaar geleden een vliegende start in Zundert. Het initiatief kwam van Klaas Otto uit Bergen op Zoom, voormalig voorman van een afdeling van motorclub Satudarah in Zundert.
'Iedereen is welkom'Hij begon de nieuwe club in februari 2013 uit onvrede over het beleid van Satudarah. "Het werd tijd dat dit wereldje eens wat wordt opgeschud", zei Otto eerder in een interview. "Na een meningsverschil over de te volgen koers besloot ik zelf een motorclub te beginnen. Ik heb een club die openstaat voor motorliefhebbers uit alle culturen. Of het nu gaat om Turken, Marokkanen, voetbalhooligans, woonwagensbewoners of Antillianen, iedereen is welkom."
'Broederschap'Op hun Facebookpagina schrijft No Surrender 'Wij brengen alle religies samen en vormen een broederschap'. Een gouden formule, deze combinatie van trouwe kameraadschap en Brabantse gemoedelijkheid, zo lijkt het.
De club groeit explosief, ook internationaal. De komst van drie kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, Willem Holleeder, Danny K. en Dick Vrij, droeg daar zeker aan bij. Holleeder stapte in april overigens alweer op.
Inmiddels heeft No Surrender afdelingen in onder andere Helmond, Tilburg, Den Bosch, Amsterdam, Alkmaar, Den Haag en Rotterdam. Over de grenzen zetelt de motorclub in Spanje, België en het Turkse Ankara. 
Machtsverhoudingen verschuivenEr zijn momenteel meer dan vijfhonderd leden. En daar komen er nu, met de overstap van Kuipers en zijn gevolg, nog een slordige 180 clubleden bij. De machtsverhoudingen binnen de motorwereld zijn aanmerkelijk aan het verschuiven, en de onrust binnen Satudarah wordt met het vertrek van de president Kuipers nu ook publiek duidelijk.
'Regelrechte dicatuur'Ook Henk Kuipers is, net als Klaas Otto destijds, helemaal klaar met het beleid binnen Satudarah. "Er is wat veranderd binnen de club", zegt hij woensdag in Het Dagblad van het Noorden. "Er is geen democratie, maar een regelrechte dictatuur. Mij werden ook dingen opgedragen waar ik niet achter stond." En: "Er zijn mensen die denken dat ze aan alle touwtjes kunnen trekken en dat iedereen doet wat zij willen. Dat is niet de bedoeling van een motorclub."
Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel uit Eindhoven is er veel onvrede binnen Satudarah. "Dat komt onder andere door de gewelddadige manier waarop ze groeien in Duitsland", zei hij woensdag tegen Omroep Brabant. "Daar is een complete motoroorlog ontstaan omdat Satudarah voet aan de grond wilde krijgen en daardoor in conflict is gekomen met de Bandidos en de Hells Angels. Een deel van de clubleden van Satudarah ziet daar klaarblijkelijk niets in en stapt op."
Gematigde houdingVan den Heuvel vermoedt dat de populariteit van No Surrender samenhangt met de andere houding van oprichter Klaas Otto. "Otto is met name in het woord een stuk gematigder dan Satudarah. Hij heeft aangegeven dat hij niet uit is op vijandige overnames, maar hij slaagt er wel in grote namen van andere clubs over te nemen. Ook 'Big Willem' van Boxtel, ruim twintig jaar de grote baas bij de Hells Angels, is door No Surrender ingelijfd. Otto is hiermee een behoorlijke machtsfactor geworden. "
"Andere clubs hebben niets van ons te vrezen", zegt Otto zelf in 'De keiharde werkelijkheid achter No Surrender', de reportage van John van den Heuvel. "Wij zoeken geen confrontaties, ook niet met justitie. Als anderen respectvol zijn naar ons, tonen wij ook respect naar hen."
RisicoNu de Brabantse motorclub explosief groeit, ligt er wel een gevaar op de loer. "Als je in zo'n korte tijd zo omvangrijk wordt, bestaat het gevaar dat je niet helemaal zicht hebt wie er allemaal bij je club komen", beaamt de Eindhovense misdaadjournallist. "Dat zal voor Otto de grootste klus worden, om dat allemaal goed in de hand te houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.