Schippers&Van Gucht maken met Faust hun eerste 'Bredase' voorstelling

BREDA - In het Chassé-theater gaat morgenavond 'Faust' in premiére. Het is de eerste Bredase voorstelling van Schippers&Van Gucht, een gezelschap dat zich een poosje geleden in de stad vestigde en dat van plan is er wortels te krijgen.
Schippers&Van Gucht maken al een jaar of acht theater voor jongeren. En dat doen ze succesvol. Met de voorstelling 'Huis' wonnen ze in 2012 een Gouden Krekel, een belangrijke Nederlandse prijs voor jeugdtheater.

België
Jellie Schippers komt uit Friesland. Haar kompaan Myriam van Gucht uit België. De afgelopen jaren werkte het tweetal dan ook samen met organisaties uit beide landen. Op de grens tussen België en Nederland ligt Breda centraal in hun werkgebied.

Inmiddels heeft het tweetal een kantoortje bij podium Bloos én de afspraak dat al hun premiéres in het Chassé Theater gaan plaatsvinden. Een mooie start in een stad die door veel theatermakers als lastig wordt ervaren. Jellie Schippers heeft al plannen voor een voorstelling die in alle Bredase basisscholen moet gaan spelen én voor een serie lokatievoorstellingen in de stad.

Faust
Maar vrijdagavond (aan het begin van de Bredase cultuurnacht) eerst Faust. Een eigen muzikale versie van het klassieke verhaal waarin een man al zijn wensen in vervulling ziet gaan... op voorwaarde dat hij zijn ziel aan de duivel belooft. Aan het eind komt de afrekening.

Schippers en van Gucht werken ervoor samen met BOT, drie muzikanten die zich in allerlei bochten wringen onder het podium waarop actrice Sanderijn Helsen 'Gretchen' speelt, de vrouw waar Faust op valt. BOT nam ook de muziekmachine mee, een groot apparaat gebouwd uit van alles en nog wat en dat als een soort indrukwekkende robotdrummer fungeert.

15-plus
De muzikanten van BOT en de Vlaamse actrice brengen samen hun eigen versie van het Faust-verhaal. Bijna alle tekst zit in liedjes die op een bijzondere manier worden begeleid met muziek en met heel veel projecties.

Schippers & Van Gucht hebben er het stempel 15-plus op gezet.