Brabant is als provincie even rijk als het land Marokko

10 februari 2014 om 18:51 • Aangepast 22 november 2020 om 01:55
nl
In de categorie 'leuk om te weten': de economie van Noord-Brabant blijkt ongeveer even groot als die van Marokko. Dit blijkt uit een lijst van econoom Mathijs Bouman. Die plaatste op zijn blog een kaart waarop hij de omvang van de provinciale economieën in Nederland vergelijkt met die van landen.
Profielfoto van
Geschreven door

Belangrijk detail: Bouman keek hierbij naar de verdiensten van alle inwoners bij elkaar opgeteld. Dus verdienen de 32 miljoen Marokkanen ongeveer evenveel als twee miljoen Brabanders.
BBP-cijfersBouman keek bij zijn onderzoek naar de meest recente provinciale cijfers. Die dateren uit 2011 en zijn te vinden in een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitkomsten vergeleek de econoom met bbp-cijfers van landen die op een IMF-lijst staan.
Op deze manier kon Bouman de economie van provincies nauwkeurig vergelijken met landen. Noord-Brabant blijkt als provincie even rijk als Marokko. Ook bij andere provincies zijn bijzondere resultaten merkbaar. Zo zou Zuid-Holland, als het een land zou zijn, op plaats 58 van rijkste landen ter wereld staan. De provincie Zuid-Holland zou daarmee net onder Vietnam en net boven Hongarije eindigen.

Tien keer groter dan JamaicaHet 'bruto provincaal product' (bpp) van Zuid-Holland blijkt tien keer groter dan dat van Jamaica.
Verder is op de lijst te zien dat de economie van Groningen even groot is als die van Jemen. Noord-Holland is economisch gezien vergelijkbaar met Bangladesh.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.