Europese aftrap voor Liberation Route

BRUSSEL - Bij het Europees Parlement in Brussel is donderdag het startsein gegeven voor de Liberation Route International. Dit is een Nederlands initiatief voor de zeventigste herdenking van de operatie Market Garden. Omroep Brabant is een van de partners van de herdenking en pakt deze zomer groots uit met de Liberation Route, die is uitgebreid naar Engeland.
De plannen voor de grote herdenking van de bevrijdingsoperatie Market Garden werden vorige week gepresenteerd. Omroep Brabant werkt in dit project samen met Omroep Gelderland en de regionale kranten in Brabant en Gelderland. De Liberation Route werd twee jaar geleden al geopend in het Liberty Park in Overloon. Donderdag is ook het Europese deel van de route van start gegaan. 

Steun vanuit andere landen
Een onderdeel van de herdenking is de Liberation Route, de weg die de geallieerden in 1944 en 1945 aflegden om de zuidelijke gebieden in Nederland te bevrijden. Die weg liep grofweg van Eindhoven naar Arnhem. Het initiatief wordt ook door omringende landen ondersteund. Engeland, Frankrijk, België, Polen en Duitsland hebben hun medewerking toegezegd.

Bij de aftrap in Brussel waren onder anderen commissaris van de Koning Wim van de Donk en premier Rutte.

Belangrijke strijd
Omroep Brabant-directeur Henk Lemckert was bij de Europese aftrap van de Liberation Route. "Market Garden was een hele belangrijke operatie op Nederlands grondgebied." Volgens Lemckert is het daarom belangrijk dat media zeventig jaar na dato stil blijven staan bij de strijd die de geallieerden hebben geleverd om Nederland uit handen van de Duitsers te bevrijden. 
Website
In juli lanceren de media die meewerken aan de Liberation Route een speciale website over de herdenking van Market Garden. Deze website is zowel Nederlands- als Engelstalig. Op de website worden verhalen geplaatst van mensen die de bevrijding hebben meegemaakt.