Video

Forensisch Instituut wil Brabant helpen in strijd tegen drugsafval

3 maart 2014 om 15:03
nl
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wil Brabant graag helpen bij het in kaart brengen van de risico's bij dumpingen van drugsafval. Door te adviseren denkt het instituut Brabant een hoop geld te kunnen besparen.
Geschreven door

De provincie heeft veel last van criminelen die afval uit drugslabs en hennepplantages dumpen. Het gaat soms om grote partijen met liters giftige en verboden stoffen.
Saneren niet altijd nodigNa zo'n dumping wordt vaak de plek waar het heeft gelegen, gesaneerd. Dat kost veel geld. Het NFI stelt dat dit lang niet altijd nodig is.
"Deskundigen van het NFI kunnen als het moet razendsnel zeggen wat de samenstelling van het afval is. Het is niet altijd nodig om een terrein volledig te saneren. Afvalstoffen van drugs die in de bodem zakken, kunnen bijvoorbeeld worden afgebroken door bacteriën'', zo vertelt drugsdeskundige van het NFI, Marnix Hoitink.
Kosten tot 70.000 euroVolgens hem is het soms voldoende om alleen de bovenlaag van de grond af te graven. En dat scheelt veel geld. Volledige sanering van met drugsafval vervuilde grond kan qua kosten oplopen tot 70.000 euro.
Op particuliere grond, moeten de grondeigenaren het betalen. Om particulieren te helpen wil de provincie een fonds oprichten. Op gemeentegrond draaien overheden zelf voor de kosten op.
Helpende handDat het NFI hier nu over bericht, is niet in opdracht van de provincie of een gemeente. "Wij steken de helpende hand uit. Dat is uit eigen initiatief. Bij het Forensisch Instituut denkt men meestal aan onderzoek naar misdrijven. Maar wij hebben veel meer in huis. Ons is niet bekend of er ook behoefte is aan onze hulp bij dit probleem", zo zegt woordvoerder Suzan Demirhan.
De provincie heeft nog niet gereageerd op het aanbod van het Nederlands Forensisch Instituut.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.